Soud uložil za útok na policistu při demonstraci zákaz pobytu v Praze, zatím nepravomocně

Roční podmíněný trest a dvouletý zákaz pobytu v Praze uložil soud Lukáši Veselému za to, že při protivládní demonstraci na Staroměstském náměstí napadl policistu a trefil jej polenem, nezpůsobil mu však zranění. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný se ale odvolávat nebude.

Nabude-li verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 právní moci, bude instalatér z Teplic, který loni v říjnu přijel do Prahy protestovat proti vládním covidovým opatřením, vinen z násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

Podle rozsudku hodil Lukáš Veselý směrem k uniformovaným policistům v parčíku za Staroměstskou radnicí třiceticentimetrové poleno. Jednoho z policistů zasáhl do helmy, zranění mu tak nezpůsobil. Obžalovaný se pokoušel tuto verzi rozporovat, odmítal, že by hodil poleno, a tvrdil, že hodil pouze plastovou lahev.

„Na demonstraci jsem byl. Nebudu říkat, že jsem nic nehodil, ale prkno nebo poleno to určitě nebylo. Nechal jsem se víceméně strhnout tou situací a hodil jsem po policistech flašku, co jsem měl v ruce,“ řekl Veselý soudu s tím, že si nebyl jist, zda někoho zasáhl.

Soud ale jeho verzi neuvěřil. „Obhajoba obžalovaného byla jednoznačně vyvrácena svědeckými výpověďmi dvou policistů. Nelze si splést dřevěné poleno s malou plastovou lahví. Soud obžalovanému v tomto směru neuvěřil a jeho obhajobu zhodnotil jako účelovou,“ uvedla soudkyně Šárka Šantorová.

K rozsudku přispěla Veselého minulost – za výtržnictví již byl dvakrát odsouzen. Sám soudu řekl, že byl činný v hnutí skinhead. Obžalovaný se po vyhlášení rozsudku vzdal práva na odvolání. Pravomocný ale verdikt není, protože si státní zástupkyně vzala lhůtu na rozmyšlenou. Součástí rozsudku není peněžitý trest, který také žádala.

Soudkyně po vynesení rozsudku zdůvodnila neuložení peněžitého trestu tím, že Veselý živí tři své malé děti a manželku na rodičovské dovolené, soud by jej tedy považoval za neúčelný.

Demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením, která vyústila ve střety části účastníků s policisty, se konala 18. října. Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Přímo na náměstí zadržela přes sto lidí. Dvacet policistů i někteří z demonstrantů utrpěli zranění.