Policie při protestu proti opatřením zadržela 144 lidí. Čtrnáct z nich podezírá z trestného činu

Události ČT: Policie analyzuje nedělní záběry a řeší, kolik lidí a za co obviní (zdroj: ČT24)

Policie zadržela v neděli při protestech v Praze 144 lidí. Z nich čtrnáct podezírá z trestného činu. Při střetech s demonstranty utrpělo zranění 25 policistů, dva z nich skončili v nemocnici. Protest na Staroměstském náměstí svolaný proti vládním opatřením předčasně ukončilo město kvůli počtu účastníků přesahujícímu povolenou hranici. Část demonstrantů se potom pokusila prolomit policejní kordon v okolí. Začali na policejní těžkooděnce házet lahve, kameny, odpadkové koše a petardy.

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti a účast na ní předem deklarovali fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů. Po hodině, když se ukázalo, že se shromáždilo násobně více lidí než 500 – což je maximální počet účastníků demonstrací podle vládních nařízení – a navíc většina z nich neměla roušky, vyzval pražský magistrát pořadatele k ukončení akce.

Při následujícím střetu utrpěli zranění demonstranti i policisté. Čtyři lidé skončili v nemocnici, podle pražské záchranné služby šlo o dva policisty a dva účastníky protestu. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara utrpěl policista, na kterého demonstranti zaútočili na počátku střetů, těžký otřes mozku, další utrpěl poškození pánve. Oba již lékaři propustili do domácího ošetřování. Pět lidí včetně jednoho policisty potom záchranáři ošetřili na místě, ostatní zranění ošetřit nepotřebovali.

Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové utrpělo zranění celkem 25 policistů, demonstranti podle ní také poškodili deset policejních vozů. Jan Švejdar označil střet pro policii jako druhý nejhorší po demonstracích během zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000. Zasahující policisté ale podle něj zákrok zvládli bravurně a poděkoval jim.

Události, komentáře: Jiří Mašek a Zdeněk Hřib o demonstraci na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Policie zadržela v souvislosti s protestem 144 lidí. „Z celkového počtu bylo sto třicet osob zajištěno podle zákona o Policii ČR a čtrnáct osob zadrženo pro podezření z trestného činu. Kriminalisté ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ uvedla mluvčí Kropáčová.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl v rozhovoru pro rádio Impuls, že očekává „velmi drakonické“ tresty. „Ti, kteří se vrhli na policisty, tak podle mě musí dostat exemplární tresty. Ale je to můj názor, ve finále rozhoduje soud,“ podotkl.

Pořádající spolek viní policii, že incident vyprovokovala, když podle organizátorů zablokovala všechny východy ze Staroměstského náměstí. Střety podle spolku rozpoutali „agresivní elementy“ a policejní provokatéři. Část demonstrantů se potom ke střetům připojila v reakci na zablokování východů. „Od všech projevů násilí po konci demonstrace se distancujeme a žádáme policii, aby se napříště zdržela takovýchto neprofesionálních akcí,“ uvedl spolek.

Ministr vnitra označil prohlášení spolku za nesmysl a policie odmítla, že by zavřela všechny

východy z náměstí – policisté podle Kropáčové z taktických důvodů uzavřeli dva východy z náměstí, další ale byly volné. Sám organizátor také účastníky opakovaně upozornil, kterými ulicemi mohou lidé odejít.

Jan Švejdar uvedl, že někteří účastníci protestu na něj již přicházeli s tím, že se budou s policisty prát. „Policie České republiky měla informace o tom, že chuligáni, ti různí ultras, se jedou do Prahy vybít. Jedou si vyřídit s policií účty. Proto policie zakročila tak, jak zakročila,“ zdůraznil.

Chuligáni z fotbalového a hokejového prostředí

Padesát radikálů úřady zajistily ještě před samotným začátkem demonstrace. Barvy a značky oblečení mohou často napovědět, odkud účastníci na demonstraci přijeli. Odborník na extremismus z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Miroslav Mareš například na záběrech z demonstrace identifikoval na jednom z mužů symbol vázaný na olomoucký fotbalový klub.

Chuligány především z fotbalového a hokejového prostředí navzdory klubové rivalitě nespojoval pouze zápal pro sport. Po ukončení oficiální části protestu začaly vzduchem létat lahve, kameny i odpadkové koše.

Události: Odborník na extremismus identifikoval původ některých chuligánů (zdroj: ČT24)

„Někteří z mužů, kteří útočili na policejní kordon, byli maskovaní, někteří měli odhalené tváře. Jeden měl na zádech symboliku čísla 81 a další nápisy, které svědčí o tom, že podporuje motorkářský klub Hells Angels,“ komentuje odborník na extremismus Mareš.

V jednu chvíli se rozbouřený dav pokusil policejní kordon prorazit mobilní toaletou. Policie na základě záběrů ze zásahu teď vyhodnocuje, kdo se dopustil trestných činů.

„Naši fanoušci s námi určitě nekonzultovali, jestli na tu demonstraci dorazí. Na druhou stranu jsme zaregistrovali i na sociálních sítích některých našich fanouškovských skupin, že se na tu demonstraci chystají,“ uvedl ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Před týdnem vše vyvolala aktivní skupina tvrdého jádra Baníku Ostrava – Chuligáni z Bazalů. Nestihli ale zařídit povolení, a tak společně s dalšími rowdies využili akci nahlášenou Hnutím občanské nespokojenosti.

„FC Baník Ostrava je apolitickým klubem a zcela striktně se distancuje od jakéhokoliv spojování organizace s událostmi podobného typu, jakou byla ta nedělní na Staroměstském náměstí,“ uvedl v reakci klub FC Baník Ostrava.

Kromě klubů se od včerejšího dění distancovala také Ligová fotbalová asociace. Vládu chce přimět k opětovnému povolení sportovních soutěží pomocí věcného dialogu, a ne násilným vynucováním.