Sněmovna v prvním čtení podpořila rouškovné, zrychlené projednání opozice zablokovala

Sněmovna v úvodním kole podpořila vládní návrh jednorázového pětitisícového příspěvku důchodcům, předlohu poslala k posouzení do sociálního výboru. Poslanci v úterý také odhlasovali zrušení daně z nabytí nemovitostí. Opozici se nepodařilo na program schůze prosadit debatu o vývoji epidemie koronaviru. Kvůli šíření nemoci covid-19 sněmovna zasedla v polovičním počtu.

Sněmovna v úterý v prvním kole podpořila vládou navrhované poskytnutí příspěvku pěti tisíc korun důchodcům. Opoziční ODS a TOP 09 ale zablokovaly žádost vlády návrh schválit ve zrychleném řízení. Znamená to, že návrh poslanci projednají v běžném režimu. Předloha zákona tak teď zamíří k posouzení do sociálního výboru a poslanci k ní budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

Příspěvek by se týkal starobních důchodců i lidí s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Kabinet ANO a ČSSD předpokládá jeho vyplacení v prosinci. Někteří opoziční politici ale mluví o uplácení voličů před nadcházejícímí krajskými volbami.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) kritiku v úterý ve sněmovně odmítly. „Určitě se nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády,“ uvedla Schillerová. Příspěvek podle ní ihned zlepší životní úroveň důchodců. Maláčová označila předlohu za absolutní prioritu. „Návrh zákona není populistický krok. Je to kompenzace inflace,“ řekla Maláčová.

Stejně krok vlády hájil v Událostech, komentářích i předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Mám informaci, že hladina spotřebního koše vzrostla u seniorů rychleji než u jiných skupin,“ tvrdil s tím, že senioři jsou vedle lidí s výrazným zdravotním postižením ze zdravotního hlediska koronavirem nejhroženejší skupiny obyvatel.

„V některých zemích mají třinácté důchody. Pět tisíc korun je necelá třetina třináctého důchodu – jsme myslím schopní toto zvládnout,“ dodal Vondráček.

Opoziční ODS je ale podle svého předsedy Petra Fialy přesvědčena, že opatření je zcela nesystémové a že důchodcům dlouhodobě nepomůže. „Je potřeba pomoci těm, kteří jsou koronavirovou krizí opravdu postiženi. Senioři to v první řadě nejsou a navíc dostanou přidáno zákonnou valorizací 850 korun a to je v podstatě systémové řešení,“ míní Fiala.

Vláda v ochraně seniorů selhala už na začátku pandemie a nyní selhává znovu, řekl také Fiala v Událostech, komentářích. Opozice už dříve navrhovala systémové návrhy, které ale vláda neposlouchala, tvrdí předseda ODS.

Reportáž o jednání sněmovny a debata Radka Vondráčka (ANO) s Petrem Fialou (ODS) (zdroj: ČT24)

Koronavirem se poslanci zabývat nechtějí

Opozice podle očekávání naopak neprosadila na úterní program schůze debatu o vývoji epidemie koronaviru. Odmítli to podpořit zejména zástupci vládních stran s pomocí komunistů. Poslanci se s ohledem na rekordní počty případů nemoci covid-19 sešli v polovičním počtu podobně jako na jaře a v souladu s vládními opatřeními používali roušky.

Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN požadovali, aby si sněmovna zkontrolovala plnění úkolů, které uložila vládě v červnu po první vlně epidemie. „Situace je přibližně třikrát horší, než byla v březnu, kdy se kvůli tomu vyhlašoval nouzový stav,“ uvedl například předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Připomenul, že vláda měla předložit do 4. září zprávu o řešeních a plánovaných opatřeních, což se nestalo.

Úterní schůzi sněmovny ovlivnil zvyšující se počet případů nákazy novým koronavirem v Česku. Mezi nakaženými jsou i samotní poslanci, bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný a Pirát František Navrkal. Spolu s dalšími kolegy, kteří se s nimi setkali, proto zůstali doma. Poslanci kvůli šíření nemoci covid-19 v zasedli ve sněmovně v polovičním počtu.

Sněmovna na úterním zasedání rovněž potvrdila zrušení daně z nabytí nemovitostí. Do vládního návrhu na zrušení této daně pouze vložila pozměňovací návrh Senátu, který má napravit některé legislativní chyby. Týká se části předlohy, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů, ale předlohu jinak nemění.

Zákon proti praní špinavých peněz se má týkat svěřenských správců

V závěru jednání se sněmovna zabývala také novelou zákona proti praní špinavých peněz. Data v centrální evidenci účtů se díky dané novele zřejmě rozšíří o údaje o bezpečnostních schránkách a od poskytovatelů platebních služeb. Zákon se kvůli pravidlům EU bude výslovně vztahovat také na realitní zprostředkovatele či svěřenské správce. 

Poslanci k předloze navrhli řadu úprav. Opoziční ODS chce v zákoně srovnat pravidla pro poskytování dotací a veřejných podpor s přísnějšími pravidly pro účast ve veřejných soutěžích. Podle Marka Bendy (ODS) by mělo být možné dotaci odebrat při nedodržení podmínek. Změnu podporuje uskupení Rekonstrukce státu. Podobné úpravy včetně ověřování skutečného vlastníka firmy, která žádá o dotace nebo se účastní soutěže, navrhl i pirátský poslanec Jakub Michálek.

Pirát Mikuláš Ferjenčík navrhl zrušit v zákoně o hazardních hrách ustanovení, které ukládá poskytovatelům internetového připojení zakázat přístup na weby uvedené ministerstvem financí na seznamu nepovolených internetových her. Podle poslance je toto ustanovení cenzurní.

Poslankyně STAN Věra Kovářová doporučila, aby za politicky exponované osoby pro účely zákona proti praní špinavých peněz nebyli považováni zastupitelé malých obcí.

Centrální evidenci účtů spravuje ČNB. Obsahuje všechny účty, které vedou české banky a záložny svým klientům. Cílem evidence je boj s daňovými úniky a financováním terorismu. Databáze neobsahuje informace o zůstatcích na účtech.

V případě hazardních her návrh zpřesňuje úpravu rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách a také výkaznictví v hazardních hrách. Dále mění podmínky u zásahů do zařízení, prostřednictvím kterých jsou provozovány hazardní hry.