Seznam Zprávy: Farmaceutická firma žaluje českou vládu kvůli vakcíně proti obrně

Skupina Praha Vaccines napadla u soudu rozhodnutí, kterým vláda znemožnila, aby se v závodě firmy v Bohumili u Prahy vyráběla vakcína proti dětské obrně. V žalobě argumentuje také dopisem z května 2018 tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterým o možné výrobě vakcíny firmou Praha Vaccines informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Píše o tom server SeznamZprávy.cz, podle kterého může věc dospět k arbitráži proti Česku. Ministerstvo zdravotnictví podotklo, že navrhlo zamítnutí žaloby.

Žalobu na vládu a ministerstvo zdravotnictví podala Praha Vaccines, která patří společnosti Novavax, loni v prosinci u Městského soudu v Praze. Prymula v dopise bez vědomí tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a dalších kompetentních činovníků ministerstva WHO oznamoval, že firma má pro výrobu vakcíny proti dětské obrně veškerá oprávnění pracovat s nebezpečnými viry, tedy že má status Polio Essential Facility.

Prymulovo tvrzení ale nebylo pravdivé a vláda tento stav loni potvrdila svým rozhodnutím, upozorňuje server. „Vláda ČR neschvaluje určení závodu společnosti Praha Vaccines a. s. v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy jako ‚Polio Essential Facility',“ stojí v rozhodnutí kabinetu.

Praha Vaccines to napadá a argumentuje mimo jiné i Prymulovým dopisem. „Legitimní očekávání žalobce bylo mimo jiné založeno na dopise ministerstva adresovaném WHO ze dne 22. května 2018, kterým prof. Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči, informuje WHO o existenci žalobce jako o ‚Polio Essential Facility' v České republice,“ píše se v žalobě.

Standardní komunikace, tvrdí Prymula

Jak se skupina dostala k Prymulovu dopisu, který firma předkládá v žalobě jako důkaz, není podle Seznam Zpráv jasné. Web už dřív napsal, že dopis byl sice na hlavičkovém papíře ministerstva zdravotnictví, ale nemá číslo jednací a v systému ministerstva oficiálně neexistuje.

Bývalý ministr Vojtěch uvedl, že o Prymulově dopisu se dozvěděl po několika měsících náhodou od WHO a organizaci následně informoval, že Praha Vaccines status Polio Essential Facility nemá. Prymula v pondělí dopis označil za standardní komunikaci.

V úterý doplnil, že pokud by ministerstvo nereagovalo na žádost firmy, byla by právě tato nečinnost ze strany úřadu záminkou k podání žaloby proti státu. Obava z takové žaloby, která by ale šla za nečinností hygieniků a Vojtěcha, může být podle Prymuly jediným vysvětlením pro to, že se jeho dopis pro WHO nyní objevil.

Prymula vystřídal letos v září Vojtěcha ve funkci ministra zdravotnictví. Zhruba po měsíci jako ministr skončil poté, co byly zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá bez roušky do auta s řidičem. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví, vydaného proti šíření epidemie koronaviru, přitom restaurace v té době musely mít v noci zavřeno a roušky byly v autě povinné, pokud člověk nejel sám nebo s rodinou. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že Prymula bude jeho poradcem pro zdravotnictví.