Sazba DPH pro nápoje v restauraci by se mohla změnit nejdřív za rok, říká Stanjura

Události: Debaty o sazbách DPH (zdroj: ČT24)

Případné úpravy některých částí úsporného balíčku udělá vláda podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nejdříve v příštím roce. Poté, co vyhodnotí dopady opatření zavedených letos v lednu. Stanjura to sdělil pořadu Týden v politice. Koalice se tak může vrátit i k debatě, jestli mají být nápoje v základní, tedy vyšší sazbě DPH.

Do konce loňského roku měly nápoje podávané v restauracích sníženou sazbu DPH jako jídlo. Byly totiž součástí takzvané stravovací služby. Nově ale – kromě čisté vody – nejsou. Mají proto základní, jednadvacetiprocentní sazbu daně.

„Ceny necháme pár měsíců stejné. Potom uvidíme, jak budou vstupovat náklady. Podle toho budeme pracovat dál,“ uvedl v rozhovoru pro ČT ředitel resortu Golf & Ski resort Ostravice Slavomír Dufek.

Ministr financí Stanjura připustil, že právě sazba DPH u nealkoholických nápojů byla během vyjednávání konsolidačního balíčku diskutovaná a úpravy některých norem z něj nevyloučil. „Uvidí se nejdříve na začátku příštího roku, až vyhodnotíme rok 2024. Ideální řešení DPH je jedna sazba, to je dlouhodobý postoj ODS, ale na to nemáme většinu,“ konstatoval Stanjura.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová považuje aktuální řešení za nešťastné. „Když si dáte kohoutkovou vodu, zůstává jediná ve 12 procentech v restauraci, ale když už v ní je citron, tak je to v 21 procentech. Prostě naprostý kocourkov,“ prohlásila Schillerová.

„Teď je ten systém naprosto jasný a průhledný“

Podle konsolidačního balíčku jsou nápoje nově v základní sazbě, ať jsou prodávané a konzumované kdekoli. Stejnou DPH na ně teď proto mají restaurace i stánky. „Teď je ten systém naprosto jasný a průhledný. Všechny nápoje podávané v restauraci, balené nebo i podávané v restauraci, jsou v té vyšší sazbě,“ vysvětlil předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Do stravovací služby zařadila minulá vláda i čepované pivo, a snížila tak jeho daň. Konsolidační balíček ji ale zvýšil – stejně jako u nealkoholických nápojů – na 21 procent.