Ruští podnikatelé napojení na Putinův režim se zbavují majetku v Česku, dle analytiků se obávají sankcí

Události: Ruští podnikatelé se zbavují majetku v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku se zbavují majetku další podnikatelé z Ruska napojení na současný režim Vladimira Putina. Podle Reportérů ČT jde například o rodinu exministra dopravy Igora Levitina nebo někdejšího poslance strany Jednotné Rusko Vjačeslava Timčenka. Podle analytiků převody majetku souvisí s obavou před sankcemi.

Bratr ruského exministra a současného poradce Putina Leonid Levitin podle webu Investigace.cz ještě loni ovládal Ústav sociální péče v Brdech přes svou kyperskou firmu. „Igor Levitin je pomocníkem Vladimira Putina. Je to extrémně podstatná funkce, protože má nejbližší přístup k Putinovi,“ poznamenal odborník na mezinárodní vztahy Karel Svoboda.

Sociální ústav funguje od roku 2015, oficiální sídlo má v Praze ve Stodůlkách. Ředitelka zařízení opakovaně odmítala s Českou televizí o jeho majetkové struktuře mluvit.

Zakladatelská firma z Kypru, kterou ovládal Levitin, má podle registru od letošního června nového majitele — Stanislava Andonova z Bulharska. Levitinovi se po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu zbavili i svých nemovitostí v Karlových Varech.

Své nemovitosti se po začátku invaze zbavila také Jekatěrina Loginová, dcera někdejšího poslance strany Jednotné Rusko Vjačeslava Timčenka.

Finanční analytický úřad (FAÚ) jednotlivé případy nechtěl komentovat.

„Je potřeba je identifikovat a navrhnout na sankční seznam dříve, než mohou své majetky převést na nějaké bílé koně,“ upozorňuje vedoucí analytického týmu Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Majetek zablokovaný v rámci protiruských sankcí se v Česku podle FAÚ stále pohybuje kolem deseti miliard korun. Nejde jen o nemovitosti a firmy, ale třeba také o cenné papíry.

Tématu se věnoval také pořad Reportéři ČT:

Reportéři ČT: Ruský výprodej (zdroj: ČT24)