Rusko se má vyjádřit k žalobě za neplacení nájmu. Soudní líčení může začít už zkraje příštího roku

Události: Soud s Ruskem o nájem (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze zahájil řízení v případě žaloby na Ruskou federaci kvůli neplacení nájmu za užívání pozemků. Soudce už vyzval velvyslanectví Ruska, aby se k podnětu vyjádřilo. Líčení by mohlo začít příští rok. Rusové neplatí za pozemky, kde stojí jejich budovy, které dále komerčně pronajímají. Kauzu sleduje reportér ČT Jiří Hynek.

Je to asi padesát tisíc metrů čtverečních pozemků, za které Rusko podle české vlády neplatí nájem. Budovy a byty na nich přitom komerčně pronajímá. Stát proto žádá doplatit zpětně za poslední tři roky zhruba padesát milionů korun. Žalobu má na stole Městský soud v Praze.

„Ve věci jsem nechal vyhotovit překlad žaloby do ruského jazyka, diplomatickou nótou byla žaloba doručena ruskému velvyslanectví. Zaslal jsem kvalifikovanou výzvu k vyjádření se k žalobě s minimální zákonnou lhůtou třiceti dnů,“ napsal k tomu soudce Městského soudu v Praze Martin Slováček.

České ministerstvo zahraničních věcí předpokládá, že Rusové budou ctít to, že jsme právní stát, a budou se snažit buď s námi dohodnout, nebo začnou platit, řekl k tomu letos v říjnu mluvčí resortu Daniel Drake. 

Sankční seznam

Soud nyní čeká na vyjádření žalované, tedy ruské strany. „Bude-li vyjádření žalované jen k věcnému základu nároku, nařízení jednání bude následovat. Odhadem leden či únor 2024,“ uvedl soudce Slováček. 

Česko přidalo před několika dny na sankční seznam podnik spravující majetek Ruské federace v Česku. Finanční analytický úřad proto obstavil zhruba sedmdesát budov. Většina stojí právě na českých pozemcích, jako bytový komplex v pražské Bubenči. 

Ruská diplomacie si kvůli zmrazení majetku předvolala zástupce českého velvyslance v Moskvě. „Detaily a obsah jednání nebude česká diplomacie komentovat,“ řekl mluvčí Drake. 

Ruská škola v Bubenči není obstavená a chátrá

Mezi obstavenými není zatím budova ruské školy v Bubenči. „Ta je, tuším, jedinou budovou, která je přímo provázaná bilaterální smlouvou s konkrétní budovou v Moskvě, to je Český dům,“ řekl k tomu bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). 

Samotná budova školy je uzavřená už od roku 2021, kdy byli po vypuknutí aféry Vrbětice vyhoštěni ruští diplomaté. Objekt od té doby chátrá.