Řidiče couvající na D11 usvědčilo video z kamionu. Záběry z dálničních kamer byly nekvalitní

Události v regionech: Policie už odhalila většinu z řidičů, kteří couvali nebo se otáčeli na D11 (zdroj: ČT24)

Až záběry z kamery řidiče kamionu pomohly policii určit registrační značky 23 z 26 aut, která předminulý týden nebezpečně couvala na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Policisté už majitele aut předvolali k výslechu. Záznam z dálničních kamer nebyl dost kvalitní, policie na něm poznala jen několik vozů.

Palubní kamera řidiče kamionu se pro královéhradeckou policii ukázala jako cenný zdroj. Díky záznamu policisté už identifikovali většinu aut. Zatím ho nechtějí zveřejnit, protože poslouží jako důkazní materiál.

„Záznam byl velmi kvalitní a prospěšný. Na konci minulého týdne nám zbývalo doobjasnit tři vozidla,“ řekl krajský policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Do úterý se bilance nezměnila – stále zbývá zjistit značky tří vozů.

Více než dvě desítky řidičů couvaly 17. srpna na 68. kilometru dálnice D11 v koloně, která vznikla kvůli dopravní nehodě. Snažili se dostat k nejbližšímu výjezdu. Někteří během couvání předjížděli, jiní se přímo na dálnici otočili a jeli v protisměru. U nájezdu pak vznikaly nebezpečné situace, couvajícím autům se musely vyhýbat jiné vozy včetně kamionů.

Riskantní chování sice zachytily také kamery Ředitelství silnic a dálnic. Kvalita záběrů ale nebyla tak dobrá a policie z nich určila jen jednotky aut.

„Majitelé vozidel byli okamžitě předvoláni k výslechu, aby se dostavili a sdělili nám totožnost řidiče, který v daný okamžik řídil,“ dodal Moravčík. Z řidičů, které zatím policisté vyslechli, někteří chybu přiznali, jiní tvrdili, že za volantem jejich vozů byl právě někdo jiný. Za couvání na dálnici hrozí pokuta až deset tisíc korun, sedm trestných bodů a až roční zákaz řízení.