U nehody na dálnici stála kolona. Desítky řidičů neváhaly a vracely se v protisměru ke sjezdu

Policie dohledává desítky řidičů aut, která jela v protisměru, když se řidiči snažili dostat se z kolony před nehodou na dálnici D11. Hrozí jim tvrdé postihy včetně ročního zákazu řízení. Podle policejního mluvčího řidiči, kteří jeli v protisměru – byť jen několik stovek metrů – vážně ohrozili zdraví a životy ostatních na dálnici.

Zvláštní situace, kdy bylo možné spatřit v protisměru desítky aut, nastala ve čtvrtek v podvečer na dálnici D11. Na 62. kilometru ve směru na Prahu v místě, kde je uzavřen jeden jízdní pruh, se stala nehoda. Policie pak začala na blízké křižovatce auta odklánět, ale vytvořila se kolona. Když dosáhla téměř ke křižovatce na 68. kilometru, rozhodli se někteří přijíždějící řidiči, že nebudou po dálnici popojíždět.

„Téměř 30 vozidel v běžném provozu na dálnici couvalo, nebo se otáčelo, či dokonce jelo v protisměru,“ uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský. Ze záběrů kamer, které policisté zveřejnili, vyplývá, že řidiči většinou couvali k exitu odstavným pruhem, při couvání se ovšem i předjížděli a někteří auta otočili a regulérně jeli v protisměru. Mezitím přijížděla jiná auta – osobní, ale i kamiony, které se couvajícím vozům sotva dokázaly vyhnout.

Čížkovský ujistil, že nedošlo k žádné dopravní nehodě, a když přijeli policisté, aby vyřešili nehodu, řidiči již couvat a otáčet se přestali. Těm, kteří v protisměru jeli, však hrozí trest. „Vyhodnocujeme zajištěné kamerové záznamy s cílem ustanovit vozidla, potažmo jejich řidiče, kteří svým chováním vážně ohrozili bezpečnost silničního provozu, zdraví a životy ostatních účastníků provozu,“ podotkl mluvčí.

Za couvání nebo jízdu v protisměru na dálnici hrozí řidičům ve správním řízení až desetitisícikorunová pokuta, sedm trestných bodů, a navíc až roční zákaz řízení.

Policie vyzvala řidiče, kteří jeli ve čtvrtek kolem 18. hodiny kolem exitu 68, aby policii poskytli svědectví, především má policie zájem o záznamy z kamer v autech.