Respirátorů bylo ve skladech tolik, kolik chtělo ministerstvo zdravotnictví, řekl šéf správy rezerv

Události, komentáře: Distribuce roušek a respirátorů (zdroj: ČT24)

Respirátorů bylo ve státních rezervách deset tisíc, protože takovou potřebu stanovilo ministerstvo zdravotnictví, řekl v Událostech, komentářích ředitel Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Požadavky se podle něj nezměnily od roku 2006. Je ale přesvědčen, že pokud koncem týdne dorazí dodávky z Číny, které slibuje vláda, bude materiálu dost. Zatím ale zní kritika z nejrůznějších stran včetně lékáren nebo odborů sdružujících prodavače.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý podivil nad tím, že ve státních hmotných rezervách bylo jen deset tisíc respirátorů a nikoli třeba dva miliony. Ředitel správy rezerv Pavel Švagr pro to však má jednoduché vysvětlení – ve skladech jich bylo tolik, kolik bylo požadováno. Správa podle něj vychází z toho, co ve svých krizových plánech stanoví ministerstva.

„Co se týká zdravotnického materiálu, tak my jsme se podívali do historie. Deset tisíc respirátorů bylo v SSHR od roku 2006. Požadavek na zařazení této položky do správy hmotných rezerv předložila tehdejší ministryně zdravotnictví (Milada) Emmerová a v principu od té doby jednotliví ministři požadavek potvrzovali,“ uvedl Pavel Švagr. „Žádný z nich nepožádal o navýšení.“

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že v následujících dnech dorazí do Česka letecké zásilky z Číny a s nimi přes milion respirátorů a desítky milionů roušek. Švagr očekává, že to bude stačit. Zatím ale vláda čelí kritice za to, že pomůcky nejsou.

Stěžují si zejména ti, kteří patří k nejvíce ohroženým – lékárníci či prodavači v obchodech. Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse nedostali lékárníci nic, a jestliže musí odmítat zákazníky, kteří shánějí roušky, nemají je ani sami pro sebe.

„Nemáme v lékárnách prakticky žádné ochranné prostředky. To znamená, že se nemůžeme proti infekci účinně bránit,“ zdůraznil Krebs. Vyzval k urychlené změně situace a varoval před možnými důsledky. „Abychom dokázali udržet zdravotnickou péči v Česku, potřebujeme mít zdravé lékárníky,“ upozornil.

Podobná je situace také v obchodech. Pokladní, ke kterým přichází jeden člověk za druhým, podle vedoucí Unie zaměstnanců v obchodu Renaty Burianové také nejsou dostatečně chráněni. „Ta děvčata jsou v první linii a nemají na mnoha prodejnách roušky, nemají ani dezinfekční gely,“ poznamenala.

Šéf Správy státních hmotných rezerv připustil, že je pravidlem reagovat na krizi až dodatečně. Vzpomněl na záplavy v roce 1997, po kterých teprve byly mezi hmotné rezervy zařazeny cisterny na pitnou vodu. „Bohužel se vždy až po krizi posilují hmotné rezervy. Myslím, že to tak bude i v tuto chvíli,“ podotkl Pavel Švagr.