Proces v privatizační kauze Mostecké uhelné míří do finále. Před soudem ještě promluví prezident Zeman

Události ČT: Kauza privatizace Mostecké uhelné míří do finále (zdroj: ČT24)

Soud v privatizační kauze Mostecké uhelné společnosti spěje do finále. Trestní senát nechal přehrát záznamy z jednání vlády, která o prodeji státního podílu rozhodla. Právě tehdejší premiér a současný prezident Miloš Zeman by měl v případu vypovídat v říjnu, a to formou videokonference.

Jedním z obžalovaných v privatizační kauze Mostecké uhelné je Antonio Koláček, který měl být už několik měsíců ve švýcarském vězení. Bývalý spolumajitel Mostecké uhelné věří, že výpověď prezidenta Zemana potvrdí jeho verzi obhajoby. 

Miloš Zeman už kvůli privatizaci společnosti jako svědek vypovídal na policii. Tři týdny po prvním zvolení hlavou státu ho několik hodin vyslýchali detektivové z protikorupční jednotky. „Zazní pravda, která tam v tom je skrytrá, ona není úplně skrytá, ale zazní jednoznačně,“ řekl k Zemanově výpovědi Koláček. 

Zeman u výslechu na policii v únoru 2013 řekl, že rozhodujícím kritériem v privatizaci podniku byla cena. „Vycházeli jsme z toho, že s námi nejedná žádný podvodník,“ uvedl.  

Stát přišel o tři miliardy

Podle obžaloby bývalí manažeři vyvedli z Mostecké uhelné peníze a ty potom použili na nákup akcií a ovládnutí firmy. „Za tímto účelem zorganizovali a vytvořili složitou a záměrně nepřehlednou strukturu obchodních společností,“ řekl státní zástupce Radek Bartoš. Tímto jednáním měli manažeři připravit stát o více než tři miliardy korun. 

 Zeman tuto částku už dříve odmítl. „Tento výpočet škody považuji za absurdní, ale na druhé straně se jako ekonom zamýšlím, jak mohlo k tomuto vyčíslení dojít,“ uvedl prezident při policejním výslechu.  

Zásadní svědectví Miloše Zemana

Jednotliví členové tehdejší Zemanovy vlády už u soudu svědčili. Prezidentovu výpověď soud plánuje za dva měsíce. „Je to zcela zásadní svědectví. Měl by odpovědět na to, co všechno vláda věděla a nevěděla,“ řekl obhájce obžalovaného Jiřího Diviše Jan Gajdoš.  

Samotný soudní proces už skončil pro podnikatele Petra Krause. Policie ho zadržela loni ve Švýcarsku, od té doby si odpykává trest podle tamního rozsudku ve stejné kauze. Švýcaři odsoudili i Antonio Koláčka, Česko ale své občany do zahraničí nevydává, Koláček tak zatím zůstává na svobodě. 

Dokazování v kauze údajného tunelování společnosti Mostecká uhelná by mělo skončit na podzim. Právníci očekávají, že rozsudek by měl padnout ještě před koncem roku.