Kraus obžalovaný v kauze Mostecké uhelné žádá o převoz ze švýcarského vězení do Prahy

Události: Kraus obžalovaný v kauze MUS žádá o převezení do Prahy (zdroj: ČT24)

Advokáti Petra Krause, který byl před týdnem zadržen ve Švýcarsku, se obrátili na český soud. Žádají, aby česká justice zajistila Krausovi převoz na líčení do Prahy. Kraus se tam chce účastnit projednávání údajného tunelování Mostecké uhelné společnosti, kde čelí obžalobě. Ve stejné věci byl pravomocně odsouzen švýcarskými soudy, a tamní úřady ho proto převezly do věznice Fribourg.

Věznice Fribourg je přísně střežené místo. Jedním ze 170 vězňů včetně šestnácti vrahů, kteří v ní nyní pobývají, je i Kraus. Tomu švýcarské soudy uložily šestnáctiměsíční trest. Jeho advokáti ale tvrdí, že předtím, než byl Kraus zadržen, nedostal obsílku k nástupu do věznice.

„Zachovali se k panu Krausovi, jako kdyby byl na útěku, jako kdyby byl zločinec. Vždyť v civilizovaných zemích se takto nekoná,“ stěžuje si Krausův advokát Petr Balcar.

Kraus se v Ženevě zastavil minulé úterý při cestě do Londýna, kam jel na schůzku s tamním advokátem. Jeho zástupce Balcar teď tvrdí, že věc bude řešit s českými soudy. „Dnes píšu přípis Městskému soudu v Praze a budu žádat, aby soud zajistil účast klienta v hlavním líčení,“ uvedl Balcar.

Český soud zatím informaci o zadržení Krause oficiálně nedostal. „Předsedkyně senátu ověřuje tuto zatím neověřenou informaci. A potom rozhodne, co bude dál,“ řekla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Skončí Krausovo stíhání?

Soud má několik možností. Podle některých právníků je nejpravděpodobnější, že městský soud Krausovo stíhání zastaví. „V okamžiku, kdy dojde k výkonu onoho trestu a k nástupu do vězení jednotlivých obžalovaných, tak to musí být povinně zastaveno,“ řekl už v listopadu oslovený advokát Marek Nespala. Odkazuje se přitom na evropskou judikaturu, podle které nemůže být nikdo potrestaný dvakrát za jednu věc.

Sám Kraus ještě před zatčením připouštěl, že k tomu může dojít. „Tady je zásadní překážka, že ve Švýcarsku už bylo rozhodnuto. Kdykoliv mi může přijít nástup k výkonu trestu. V tu chvíli musím rozjetou obhajobu ukončit,“ řekl loni v listopadu.

Švýcarské vězení čeká i bývalého uhlobarona Antonia Koláčka, který je obžalován ve stejné kauze jako Kraus. „Budu tam pracovat nebo pečovat o dobytek, o koně, o zahrady,“ prozradil. Zatím si ale vyžádal odklad nástupu, aby se mohl dál účastnit českého procesu.

Plán části obžalovaných je takový, že pokud by je české soudy osvobodily, chtějí žádat o obnovu řízení ve Švýcarsku. Další jednání nařídil městský soud v kauze Mostecká uhelná, ve které státní zástupce obžalované viní z ovládnutí společnosti z jejích vlastních prostředků, na polovinu června. Líčení má pokračovat až do prosince tohoto roku.