Případ údajných fiktivních obchodů s ocelí míří k soudu, čtyřem mužům hrozí 10 let vězení

Státní zástupce obžaloval čtyři členy mezinárodního gangu, který podle závěrů vyšetřování připravily dvě české banky a jednu pojišťovnu o 1,4 miliardy korun. Na dotaz České televize to uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Černý. Gang ke své činnosti využíval fiktivní obchody s ocelí, tvrdí obžaloba. Třem Čechům a jednomu cizinci hrozí až desetileté vězení.

„Ve věci byla státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Praze podána k Městskému soudu v Praze obžaloba na čtyři fyzické osoby pro zločiny pojistného podvodu a úvěrového podvodu,“ uvedl státní zástupce Tomáš Černý.

Česká policie v lednu navrhla obžalobu třem Čechům a jednomu cizinci. Podle spisu předstírali mezinárodní obchody s ocelí v řádech milionů tun hrazené směnkami. V Česku podle policie předkládali dokumenty o fiktivních transakcích finančním institucím, od kterých pak na základě těchto dokumentů získali řádově stovky milionů korun. Takových smyšlených obchodů provedli jednadvacet, tvrdí vyšetřovatelé.

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se případem zabývali od roku 2013 a stíhání zahájili v roce 2017. Čeští policisté vyšetřovali případ ve spolupráci s policisty z Velké Británie, kde jsou podle nich stíháni šéfové gangu. Podle policejních závěrů měli obvinění velmi dobrou znalost mezinárodních transakcí, směnečných obchodů a znalost dokumentů, které jsou vyžadovány v rámci námořní přepravy. Peníze poskytnuté finančními institucemi na smyšlené obchody pak končily v zahraničí.

Český rozhlas Radiožurnál začátkem března uvedl, že na fiktivních obchodech se měla podílet pražská firma Balli Steel Czech, patřící do britsko-íránského holdingu Balli Group. Stíhán měl být v Česku jeden z jednatelů firmy Andrew Montague Small, což Radiožurnálu potvrdil jeho advokát v Česku Adam Batuna. Doplnil, že klient se cítí nevinný a že Small byl stíhán i ve Velké Británii, kde bylo jeho stíhání loni pravomocně zastaveno.

Za podvody měli podle Radiožurnálu být stíháni také jednatelé další pražské firmy Swiss Forfait Jindřich Prokopec a Daniel Mikula. Firma pro rozhlas jakoukoli účast na fiktivních obchodech v souvislosti s platebními směnkami vystavenými společností Balli Steel Czech odmítla.