Prezidentská kampaň vrcholí. Většina stran doporučila, koho volit

Události: Většina stran doporučila, koho volit na Hrad (zdroj: ČT24)

Prezidentská kampaň vrcholí, oba kandidáti teď míří do společných duelů. Miloš Zeman, který podle svých slov žádnou kampaň ani nevedl, se v posledních dnech soustředí na televizní vystoupení, v pondělí absolvoval už druhé. Jiří Drahoš ukončil kontaktní část kampaně v pražské Lucerně. Většina sněmovních politických stran před druhým kolem prezidentských voleb doporučila svým voličům, koho mají volit.

Dva kandidáti a dvě různá publika. Miloš Zeman v pondělí večer na TV Barrandov pokračoval v kampani, se kterou začal až před druhým kolem – jde o televizní výstupy. Podpořit ho přišli příznivci i manželka Ivana. Jim i voličům patřila jeho slova díků. „Poděkuji jim nezávisle na tom, jestli jsem vyhrál, nebo prohrál,“ prohlásil současný prezident.

Jiří Drahoš tou dobou ukončoval svou kontaktní kampaň v pražské Lucerně. I tady se v publiku sešli jeho příznivci, kromě spolupracovníků i řada známých tváří. Nechyběli ani tři neúspěšní kandidáti z prvního kola volby Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer. „Děkuji vám všem za podporu,“ ocenil je i publikum bývalý předseda Akademie věd.

Zatímco v pondělí ještě každý z kandidátů vystupoval sólo, v úterý večer se scházejí k první společné debatě v televizi. Celý den proto věnovali přípravě.

Jediný, kdo během úterý pokračoval v kampani v terénu, byla manželka Jiřího Drahoše Eva, která zamířila na Hodonínsko. Večer se však vrátila do Prahy, stejně jako Ivana Zemanová totiž doprovází svého manžela do televizní debaty obou soupeřů o Hrad.

Finálový duel obou kandidátů bude hostit také Česká televize, v předvečer voleb ho odvysílá z pražského Rudolfina. Přímý přenos začne ve čtvrtek 25. ledna ve 20:00 na ČT1 i ČT24. Ptát se bude moderátorka Světlana Witowská.

Europoslanec Ježek se odstřihl od ANO, vadí mu podpora Zemana

Většina sněmovních politických stran před druhým kolem voleb doporučila svým voličům, koho mají volit. Vedení hnutí ANO v pondělí večer podpořilo Miloše Zemana. Vládní politiky to ale rozdělilo. Kvůli výzvě volit stávajícího prezidenta v úterý oznámil konec spolupráce s hnutím jeho europoslanec Petr Ježek, který podporuje Jiřího Drahoše.

S vedením hnutí ANO měl Ježek spory už delší dobu. Nelíbil se mu třeba způsob, jakým předseda hnutí Andrej Babiš vyjednává o vládě. „Poslední kapkou byla včerejší podpora výboru hnutí kandidatuře Miloše Zemana. Myslím a nejsem určitě sám, že prezidentskou funkci vykonával velmi špatně,“ uvedl europoslanec Ježek.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Ježka vyzval, aby se vzdal mandátu. Ten se k tomu ale zatím nechystá. Současného prezidenta podpořil už před dvěma týdny šéf hnutí Andrej Babiš. V pondělí se k němu přidalo celé vedení.

„Prosazuje české národní zájmy a bojuje proti ilegální migraci a v těchto názorech se my se stávajícím prezidentem stoprocentně ztotožňujeme,“ prohlásil první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek v pondělí.

Koho strany podporují

Širší vedení hnutí ANO sice v pondělí ve druhém kole prezidentské volby jednoznačně podpořilo Miloše Zemana, část vlivných členů chce ale volit Jiřího Drahoše, například místopředseda hnutí a brněnský primátor Petr Vokřál: „To je můj osobní postoj, já jsem to napsal na Facebooku před čtrnácti dny, na tom se nic nemění.“

Kromě Vokřála v hnutí ANO podporuje Drahoše také primátor Ostravy Tomáš Macura nebo europoslankyně Dita Charanzová. „Již před prvním kolem prezidentských voleb jsem jasně deklarovala, že pan prezident Zeman není můj kandidát,“ uvedla Charanzová.

Stejný názor má i druhá nejsilnější strana ve sněmovně ODS. Ta si podporu Jiřího Drahoše odhlasovala minulý víkend na stranickém kongresu. „Je to člověk, který slibuje, že se na Pražský hrad a do prezidentského úřadu vrátí normálnost,“ prohlásil předseda strany Petr Fiala.

Piráti svým voličům žádné oficiální doporučení pro prezidentskou volbu nedali. „My jsme spustili vnitrostranickou anketu a podpora kandidáta Drahoše proti obhajujícímu kandidátovi Zemanovi dosahuje zhruba 90 procent,“ oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Miloše Zemana kromě hnutí ANO podporuje také SPD. „Vyzvali jsme naše členy jako strana, aby volili prezidenta Miloše Zemana z toho důvodu, že má přesahy s naším volebním programem,“ uvedl lídr SPD Tomio Okamura.

Také komunisté vyzvali k podpoře Miloše Zemana. Před prvním hlasováním si mezi většinou nestranickými kandidáty nevybrali. „V našem vyjádření před prvním kolem jsme byli opatrní, kdežto teď KSČM stojí za tím, aby byl zvolen Miloš Zeman,“ říká předseda Vojtěch Filip.

Nikoho z dvojice Miloš Zeman a Jiří Drahoš naopak oficiálně nedoporučili svým voličům sociální demokraté. Vlivní členové strany chtějí volit jak současného prezidenta, tak i jeho vyzyvatele.

Statutární místopředseda strany Milan Chovanec prozradil, že v prvním kole volil Zemana. Naopak místopředseda Petr Dolínek uvedl, že sám za sebe podporuje Drahoše. „Ale samozřejmě je to věcí každého a nikomu takové doporučení dávat nebudu,“ dodal Dolínek.

Už od listopadu mají o svém kandidátovi jasno lidovci, jejich celostátní výbor vyzval k volbě Jiřího Drahoše. „Mohu za KDU-ČSL potvrdit naše doporučení z prvního kola. I ve druhém kole doporučujeme našim členům a voličům Jiřího Drahoše,“ potvrdil předseda strany Pavel Bělobrádek.

Stejného kandidáta podpořilo před druhým kolem volby prezidenta i předsednictvo TOP 09. „TOP 09 jednoznačně podporuje kandidáta pana profesora Jiřího Drahoše, většina našich členů ho podporovala i v prvním kole,“ uvedl předseda strany Jiří Pospíšil.

A dokonce už loni v červenci vyzvali své podporovatele k volbě Jiří Drahoše také Starostové a nezávislí. „Maximum své síly jako Starostové budeme věnovat Jiřímu Drahošovi. Myslíme, že je to kvalitní kandidát na prezidenta, že je ten, který dokáže spojovat, a nejen rozdělovat,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Jak moc stranická doporučení ovlivní voliče při druhém kole prezidentské volby, se ukáže po sečtení hlasů v sobotu odpoledne.