Europoslanec za ANO Ježek se odstřihl od hnutí. Vadí mu podpora Zemana

Ježek: Když jsem začal spolupracovat s ANO, stavělo se k Zemanovi o 180 stupňů jinak (zdroj: ČT24)

Europoslanec Petr Ježek končí spolupráci s ANO. Rozchází se s ním v pohledu na podporu Miloše Zemana ve volbách a na vztah s komunisty a s extremisty. Celostátní výbor hnutí po svém pondělním jednání doporučil voličům, aby hlasovali v druhém kole volby právě pro Zemana. Ježek také uvedl, že má odlišné představy než vedení hnutí o požadavcích na osobu premiéra. ANO je podle místopředsedy Jaroslava Faltýnka rádo, že Ježek spolupráci s hnutím ukončil. Měl by odevzdat i mandát v Evropském parlamentu, uvedl.

My jsme rádi, že opouští naše hnutí, byli bychom rádi, kdyby odevzdal i mandát europoslance, který získal a pobírá za něj měsíčně nějakých půl milionu korun.
Jaroslav Faltýnek

Petr Ježek na Twitteru sdílel starší článek zveřejněný na stránkách hnutí, který označuje Zemana za ochránce korupce.

V dopisu, který zaslal předsednictvu hnutí, připomněl, že spojil síly s ANO v době, kdy se preference ANO pohybovaly kolem 1,5 procenta. Tehdy podle něj usilovalo o změnu v české politice. „Profilovalo se jako protikorupční, liberální, středo-pravicové a proevropské hnutí a prosazovalo mimo jiné transparentnost, efektivní spravování země, posílení právního státu a vlivu republiky v Evropské unii,“ napsal.

Události, komentáře: Europoslanec za ANO Ježek se odstřihl od hnutí, vadí mu podpora Zemana (zdroj: ČT24)

Podle Ježka sice ANO výrazně uspělo, postoje hnutí se ale zároveň posunuly. „Je to jiné hnutí a hraje jinou roli než dřív. V důsledku toho se s názory vedení hnutí ANO na zásadní politické otázky rozcházím, počínaje představou o předpokladech pro funkci premiéra, přes vztah k extremistům a komunistům, až po Miloše Zemana jako prezidenta republiky. Člověk nemusí být bývalý diplomat ani hovořit se současnými českými diplomaty po Evropě, aby viděl, jak je naše země opět oslabována,“ napsal.

Petr Ježek na billboardech s Andrejem Babišem před volbami do europarlamentu
Zdroj: ČT24

Ježek se podle svých slov nebrání diskusi se zástupci hnutí ohledně budoucnosti svého mandátu v Evropském parlamentu. Upozornil ale, že zákon hovoří jednoznačně. Podle něj mandát přísluší zvolenému europoslanci bez ohledu na to, zda zůstane členem strany, za kterou byl zvolen.

Postoje hnutí kritizuje i místopředseda europarlamentu Telička

Za podporu Zemanovi kritizoval hnutí ANO i místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník zvolený za ANO). Do Evropského parlamentu byl za ANO zvolen, ale loni se s hnutím rovněž rozešel. Podle něj ANO popírá mnohé z toho, co stálo u jeho zrodu.

„Rozhodnutí ANO doporučit volit Zemana je, a říkám to nerad, gólem do vlastní brány, popřením mnohého, co zaznělo u zrodu hnutí, jakož i nezodpovědností z hlediska budoucnosti země. Veškerá zdůvodnění jsou neopodstatněná a neobstojí,“ napsal Telička na Twitteru.

ANO podporuje Zemana

Celostátní výbor hnutí ANO vyzval po svém pondělním jednání členy hnutí, voliče a sympatizanty, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Miloši Zemanovi. Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek označil nynější hlavu státu za zkušeného politika, s jehož postoji se hnutí ztotožňuje.

Pokorná Jermanová: Náš jediný kandidát na premiéra je Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Rovněž se výbor jednomyslně shodnul, že předseda ANO Andrej Babiš je jediným kandidátem hnutí na předsedu příští vlády. Možnost, že by se premiérem stal jiný představitel hnutí, připustil minulý týden sám Babiš. Ostatní strany jej v čele vlády odmítají kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.