Překlad auditu dotací pro Agrofert je v Praze. Úřady mají dva měsíce na reakci

Český překlad závěrečné zprávy prvního auditu týkajícího se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) předala Evropská komise stálému zastoupení České republiky v Bruselu. Večer dorazil do Prahy na ministerstvo pro místní rozvoj. Doručení překladu je klíčové pro české úřady, které nyní budou mít dva měsíce na to, aby reagovaly.

Anglicky psaná verze auditní zprávy, která se týká dotací pro Agrofert a vztahu premiéra Babiše k této společnosti, přišla na ministerstvo pro místní rozvoj na konci loňského listopadu. Politici v čele se samotným Babišem opakovali, že tuto verzi nepovažují za finální. Nyní je na cestě z Bruselu do Prahy český překlad, na který budou moci úřady během dvou měsíců zareagovat.

„Českou verzi jsme dostali dnes odpoledne, do večera by měla dorazit na ministerstvo pro místní rozvoj,“ řekl ve středu mluvčí stálého zastoupení ČR při Evropské unii Petr Janoušek. Večer podle zjištění ČT již byl český překlad na ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvčí EK potvrdila, že z bruselského sídla Komise byl odeslán v úterý odpoledne.

Co auditní zpráva obsahuje, ale ani nyní ministerstvo pro místní rozvoj neprozradí. „Evropská komise opět české orgány požádala o důvěrné zacházení s auditní zprávou až do ukončení celého procesu,“ uvedl mluvčí resortu Vilém Frček.

Až dvouměsíční lhůta uplyne a přijde případná reakce z Prahy, rozhodne Evropská komise o dalším postupu. Může pozvat zástupce ČR na slyšení nebo zahájit smírčí řízení. Dojde-li na vracení dotací, bude dalším krokem dohadování o výši korekce. 

Přestože ministerstvo pro místní rozvoj trvalo na tom, že původní znění zprávy nemůže zveřejnit, některá média z ní citovala. Z dosud zveřejných informací vyplývá, že auditoři se domnívají, že Andrej Babiš holding Agrofert stále ovládá, i když jej vložil do svěřenského fondu, a že tedy porušuje zákon o střetu zájmů.

Audit vznikl především v souvislosti s dotacemi, které Evropská unie Agrofertu proplatila. Podle auditorů jsou dotace udělené skupině od účinnosti nyní platné verze zákona o střetu zájmů, tedy od února 2017, v rozporu s ním. Vyzvali proto k udělení stoprocentních korekcí.

Evropská komise již rozhodla o pozastavení dotací pro Agrofert. Česká vláda se kvůli tomu v pondělí rozhodla komisi zažalovat u evropského soudního dvora. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) jde o více než šest milionů korun a žalobu považuje za věc principu. Část opozice ale rozhodnutí vlády kritizuje.