PŘEHLEDNĚ: Začíná platit většina úsporného balíčku, mění se důchody i rodičovský příspěvek

Události: Dopady vládního úsporného balíčku (zdroj: ČT24)

Od Nového roku začíná platit řada legislativních změn, které se přímo dotknou obyvatel Česka. Od 1. ledna nabývá účinnosti většina opatření vládního konsolidačního balíčku, který by měl zlepšit hospodaření státu. Zavádí nicméně daňové změny, které se podle odborníků odrazí na příjmech domácností. Zvýší se ale například důchody a rodičovský příspěvek, změny pak čekají i řidiče.

Konsolidační balíček

Točené pivo je jednou z komodit, která se přesouvá do vyšší sazby daně z přidané hodnoty. Stejně jako třeba řezané květiny, kadeřnické služby, opravy oděvů nebo úklidové služby v domácnosti. Vláda totiž zavádí pouze dvě sazby místo dosavadních tří, a to 12 a 21 procent. Zvýší se taky sazba daně z nemovitosti.

Růst odvodů a daní v roce 2024 (v miliardách korun)
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Balíček omezuje i některé slevy na dani z příjmu fyzických osob, zvyšuje daně z příjmu firem a znovu zavádí povinné nemocenské pojištění. Maximum státní podpory pro stavební spoření se sníží z dvou tisíc ročně na polovinu.

Minimální mzda

Minimální mzda v Česku se zvyšuje na 18 900 korun. Z loňských 17 300 korun tak roste o 9,2 procenta. Zvedají se i čtyři z osmi stupňů zaručené mzdy, která se vyplácí podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce. O 1600 korun se upravují tři nejnižší stupně a o 3200 korun pak ten nejvyšší.

Rodičovský příspěvek

O padesát tisíc korun se zvyšuje příspěvek pro rodiče dětí, které se narodí od začátku roku 2024. Celkově činí 350 tisíc korun. Opozici vadí, že na novou úroveň příspěvku nemají nárok i ti, kterým se dítě narodilo ještě před koncem loňského roku. 

Úpravy důchodů

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od 1. ledna zvyšují všem o 360 korun. O tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu. Od ledna se zvýší také zvláštní příspěvky k důchodu pro bojovníky za svobodu z druhé světové války a pozůstalé po nich.

Do všech penzí by mělo z rozpočtu letos putovat přes 700 miliard. Starobní, invalidní či pozůstalostní důchod dostává v Česku přes 2,8 milionu lidí.

Jak porostou příjmy v roce 2024
Zdroj: ČT24

Změny pro řidiče

Začíná platit novela zákona o provozu na silničních komunikacích, která umožní řízení od 17 let pod dohledem mentora, zavádí řidičský průkaz na zkoušku, změní bodový systém nebo zruší povinnost mít u sebe řidičský a technický průkaz.

Na českých silnicích se objeví nové dopravní značky (zdroj: ČT24)

Místo dvou technických průkazů budou mít řidiči nově jen jeden. Od Nového roku se také začnou v provozu setkávat s novými dopravními značkami. Jednodušší by měla být i administrativa v dopravním sektoru.

Dostupnost léků

Ministerstvo zdravotnictví má od letošního roku nově možnost nařídit distributorům držet měsíční zásobu vybraných léků v takzvaném systému rezervních zásob. Umožňuje to novela zákona o léčivech, která vešla v platnost.

Od června pak musí výrobce léku, který plánuje přerušit nebo ukončit jeho dodávky, tento lék dodávat ještě měsíc po takovém kroku. Každoročně mají v Česku různě závažný výpadek zhruba dva tisíce léků, dodávání zhruba sedmi stovek každý rok výrobce ukončí.

Změny ve stavebnictví

Nové jednotné environmentální stanovisko má usnadnit a zrychlit získání stavebního povolení. Zavedl ho zcela nový zákon, který od 1. ledna také nabývá účinnosti. Přináší sjednocení dosud rozdrobených správních úkonů. Žadatel by tak měl snáze obdržet stavební povolení a nemusel zjišťovat stanoviska dotčených úřadů.