Praktičtí lékaři kontaktují nenaočkované seniory, limituje je ale množství vakcíny

Události: Očkování seniorů praktickými lékaři (zdroj: ČT24)

Nejstarší seniory, kteří se zatím k očkování nepřihlásili, začnou kontaktovat praktičtí lékaři. Ti se v týdnu ohradili proti tomu, že by se zapojení jejich ordinací mělo omezit. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví a hejtmany teď může pokračovat. Očkovacích látek je ale stále málo, a to i pro očkovací centra.

Díky speciálnímu mrazáku už zdravotníci z Tišnova nemusí jezdit pro vakcíny do vzdálenějších nemocnic. Okolní obce se na něj složily během dvou dnů. Místní čtyřčlenný očkovací tým vyjel v pátek poprvé do terénu. Postarali se o sto padesát klientů a zaměstnanců ze dvou domovů pro seniory.

V budoucnu by měl mrazák usnadnit práci i praktickým lékařům. „Lékaři by si vakcíny mohli vyzvedávat u nás pro své pacienty, nemuseli by jezdit do Brna,“ předpokládá ředitel nemocnice v Tišnově Bořek Semrád. Ta je od krajského města vzdálená asi 25 kilometrů a sloužila by jako styčný bod pro okolní obce.

Praktici čekají na AstraZenecu

Do Česka se blíží i první dodávka vakcín AstraZeneca. Právě s nimi se praktici měli zapojit do akce ve větším. Ministerstvo zdravotnictví ale trvá na tom, že i jejich pacienti musí být registrovaní v centrálním systému. Lékaři pak dostanou odpovídající množství očkovací látky. Zájem o vakcinaci projevila zatím asi polovina lidí starších 80 let.

„Naše role by měla spočívat v kontaktování druhé půlky lidí, zjistit, zda se chtějí, nebo nechtějí očkovat, přesvědčit je eventuálně, aby se očkovali, a naočkovat je. V zásadě čekáme jenom na ty vakcíny,“ uvádí předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Prodloužení intervalu

Například v Praze se chce zapojit většina praktiků. Ukázal to průzkum magistrátu. Ministerstvo teď řeší technické detaily, jak je do systému zapojit. Datum ale zatím nepadlo. „S praktiky se v rámci očkování počítá, ale dolaďujeme teď způsob, jakým to bude, a ten způsob se bude v čase měnit,“ popisuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Čekáme asi až na březen, ten opravdu masivní příliv očkovacích vakcín by potom měl přijít v dubnu,“ přibližuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Kvůli aktuálnímu nedostatku vakcín přerušily očkování nemocnice Plzeňského kraje. Nemají ani na podání druhé dávky.

Nová zásilka má dorazit v pondělí. I tak se interval mezi injekcemi prodlouží z 21 na 28 dní. „Zatím je to hlídání každé lahvičky a my to budeme mít vysloveně na doraz, abychom doočkovali druhými dávkami,“ říká koordinátor očkování v Plzeňském kraji Petr Pazdiora. V únoru má přijít do Česka přes půl milionu vakcín. Většina z nich půjde ale právě na přeočkování.