Poslanci nezvrátili nulovou toleranci alkoholu u vodáků a zachovali daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti se bude platit dále, poslanci odmítli návrh Senátu ji zrušit. Zákonodárci dále neprosadili novelu, která by zrušila nulovou toleranci k alkoholu u vodáků. Naopak schválili vznik lékového záznamu a odhlasovali také to, aby se mzdy placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy parlamentu nebo vlády, snížily na čtyřicet procent.

Poslanecká novela o vnitrozemské plavbě měla stanovit, že vodáci budou moci plout s alkoholem v krvi po vybraných úsecích řek a vod. Pro vůdce malých plavidel měl platit zákonem stanovený limit půl promile alkoholu v krvi. Odpovídá to dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

Senát by chtěl stejný limit zavést v souladu se svou dlouhodobou snahou pro cyklisty na cyklostezkách nebo silnicích třetí třídy. Pro toto doplnění ale hlasovalo jen 68 poslanců. Původní sněmovní verzi pak podpořilo 89 ze 176 přítomných členů dolní komory, pro její potvrzení bylo třeba nejméně 101 hlasů.

Daň z nabytí nemovitosti i nadále

Sněmovna v úterý odmítla návrh Senátu zrušit daň z nabytí nemovitosti a stvrdila osvobození prvního prodeje bytů v rodinných domech. Pro zrušení daně hlasovalo 66 poslanců, zapotřebí jich bylo 82. Zrušit daň chtěli opoziční poslanci, naopak poslanci ANO, ČSSD a KSČM senátní návrh odmítli, případně se zdrželi.

Na dani z nabytí vybral stát loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy. Zrušit zákonné opatření o dani z nabytí navrhovala už ve sněmovně ODS při schvalování aktuálně projednávané novely. Stejný návrh ODS odmítla sněmovna loni.

„Máme možnost zlevnit bydlení, které je enormně drahé,“ prohlásil poslanec ODS Jan Skopeček. Naproti tomu Roman Onderka (ČSSD) poukazoval na to, že zrušení daně by znamenalo výpadek 13,5 miliardy pro státní rozpočet.

Kumulace funkcí jen za cenu nižšího platu

Zastupitelé, již jsou zároveň poslanci, senátory či ministry, budou za svou práci v obcích a krajích brát pouze čtyřicet procent mzdy. Poslanci přehlasovali senátní veto, nyní předlohu zákona dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Senátoři stejně jako kritici z řad poslanců mluvili o populismu. Návrhu vytýkali mimo jiné to, že odměny snižuje bez toho, aby pokleslo množství práce nebo odpovědnost placených zastupitelů z řad zákonodárců, a že zasahuje do chodu rozhodování samospráv. Podle tvůrců má předloha také omezit motivaci k hromadění funkcí ve veřejné správě.

Sněmovna přehlasovala senátní veto hlasy 118 ze 175 přítomných poslanců, potřeba bylo nejméně 101 hlasů. Pro předlohu zvedli ruku zejména poslanci ANO, Pirátů a SPD. „Jeden politik nemá brát dva platy,“ přidal se předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Naopak senátor Miloš Vystrčil (ODS) soudí, že rozhodovat by se mělo na co nejnižší úrovni a o platech členů vedení obce může rozhodnout obecní zastupitelstvo. „Pokud zastupitelstvům věří 66 procent lidí, nechejme to na nich,“ řekl.

Většinu léčebného konopí uhradí pojištění

Poslanci také schválili novelu, která zavede úhradu většiny ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Upraví navíc distribuci léčiv do lékáren, což chtěla horní komora z předlohy vypustit. Pojišťovny budou platit devadesát procent ceny třiceti gramů konopí měsíčně. Případné vyšší množství konopí až do 180 gramů by podléhalo souhlasu revizního lékaře.

Součástí novely je i takzvaný lékový záznam pacienta. Ošetřující lékaři a lékárníci budou mít přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Zákonodárci odmítli senátní návrh, aby pacient musel dát lékárníkovi k nahlížení do seznamu svých léků kvůli obavám ze zneužití dat aktivní souhlas. Podle schváleného znění předlohy, jak ji dostane k podpisu prezident, bude mít pacient právo vstup do databáze zakázat.

Poslanci odmítli zákaz olova

Hned v úvodu schůze poslanci z iniciativy opoziční ODS diskutovali o možném unijním zákazu olověných střel a rybářských olůvek. Zástupci držitelů zbrojních průkazů, myslivců a rybářů předali vládě a parlamentu protestní výzvu už počátkem roku. Sněmovna odmítla snahu v Evropské unii plošně zakázat olověnou munici, podle ministrů je nepřijatelná kvůli obranyschopnosti.

„Zákaz olova v munici užívané obrannými a bezpečnostními složkami není možný,“ tlumočil postoj ministerstev obrany a životního prostředí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle něhož by se Evropská komise měla návrhem zabývat v nejbližší době. 

Zákonodárci vyzvali Evropskou komisi a další unijní orgány, aby při přípravě unijních předpisů dbaly na zásadu proporcionality a zákazu diskriminace členských zemí EU. Vládu poslanci vybídli k tomu, aby zajistila alespoň potřebnou menšinu v rámci EU proti přijetí zákazu, který by nevhodně zasahoval do práv občanů ČR.

Zcela olovo zakázat doporučila Evropská agentura pro chemické látky, socioekonomické dopady by podle ní byly přijatelné. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka ale vhodná alternativa olověného střeliva neexistuje.