Na nové bydlení Češi potřebují přes jedenáct ročních platů. Šetřit musí více než Němci i Britové

Nedostupnost bydlení je v Česku výrazná. Vyplývá to i z posledního průzkumu společnosti Deloitte, podle kterého musí Češi na byt o 70 metrech čtverečních vynaložit přes jedenáct ročních průměrných výdělků, což je nejvíc ze sledovaných evropských zemí. Praha pak vévodí evropským metropolím v rychlosti meziročního zdražování. Studie vycházející z dat za rok 2018 zahrnuje šestnáct evropských zemí.

„Od roku 2015 rostou ceny nemovitostí v České republice relativně dynamicky, možná nejdynamičtěji v celé Evropě. Těch důvodů je vícero, u nás se velmi málo staví, dokončuje se málo projektů a zároveň lidé vnímají byty jako velmi dobrou investici a chtějí je kupovat,“ poznamenal manažer oddělení nemovitostí z Deloitte Petr Hána.

Když si tak chce Čech pořídit nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních, musí počítat s tím, že ho v průměru přijde na 11,2 ročního platu. Podle průzkumu tak musí šetřit více než v jiných evropských zemích.

Kolik průměrných ročních platů je ve vybraných evropských státech potřeba na nákup nového bytu o rozměrech 70 m2?
Zdroj: Deloitte

Druhou nejvyšší hodnotu v průzkumu vykázalo Lotyšsko, jehož obyvatelé na bydlení o stejné rozloze vynaloží 10,1 ročního platu. Další v pořadí jsou Britové s 9,4 ročního platu, Chorvaté se 7,9 ročního platu a Poláci se 7,5 ročního platu. Naopak nejsnadněji na byt podle studie dosáhnou Portugalci, kterým stačí 3,8 ročního platu.

Zdražování obydlí přitom loni v tuzemsku nepolevilo. Česko podle Hány dohání západní země. Průměrná cena napříč republikou se tak oproti předchozímu roku zvýšila o 16,8 procenta, ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce, a to o 22 procent.

Události: Drahé bydlení a hypotéky (zdroj: ČT24)

I přes významný růst ale ceny v Česku stále ještě nedosahují západní úrovně. Nejdražšími zeměmi byly loni Norsko a Francie, kde lidé v průměru platili přes čtyři tisíce eur za metr čtvereční (zhruba 102 tisíc), ovšem v případě Norska to zahrnuje jenom data u rodinných domků. Pro srovnání v tuzemsku byla průměrná hodnota 2,5 tisíce eur za metr čtvereční (asi 64 tisíc korun).

Centrum Paříže vyjde nájemníky draho

Značně se v Evropě liší ceny nájmů. Vůbec nejdražší měsíční nájem je v centru Paříže, kde lidé platí v průměru 27,8 eura (přes sedm set korun) za metr čtvereční, na druhém a třetím místě jsou norská města Oslo (25,3 eura za metr čtvereční) a Trondheim (21,3 eura za metr čtvereční).

Nejlevnější nájem ze sledovaných měst je v maďarském Debrecínu, kde vyjde průměrně na 6,4 eura za metr čtvereční. Nájemníky v Praze metr čtvereční v průměru stojí 13,4 eura (téměř 350 korun), v Brně 9,6 eura a v Ostravě 6,6 eura.

Průměrný měsíční nájem ve vybraných evropských městech (v eurech za m2, za rok 2018)
Zdroj: Deloitte

Studie porovnávala celkem 16 evropských zemí. Kromě Česka také Belgii, Dánsko, Francii, Chorvatsko, Itálii, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Španělsko a Velkou Británii.