Hypoteční sazby se dál tlačí dolů. V době drahých bytů a regulací usilují banky o nové klienty

Zprávy ve 12: Hypotéky v červnu dál zlevňovaly (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,76 procenta z květnových 2,80 procenta, a sazby se tak snižovaly pátý měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla.

V červnu opět vzrostl zájem o hypoteční úvěry, sjednáno jich bylo 7119, což je o 142 více než v předchozím měsíci. Lidé si tak sjednali půjčky na pořízení bydlení za 16,498 miliardy korun, což je zhruba o 0,6 miliardy korun více než v květnu. V meziročním srovnání ovšem objem i počet nových hypoték klesl.

„Za poklesem se dá vidět boj poskytovatelů hypotečních úvěrů o podíl na trhu. Banky první kvartál v podstatě čekaly, co se na trhu bude dít, jak se promítnou nové podmínky od ČNB,“ poznamenal hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák. 

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

V červnu každopádně pokračující akční nabídky přilákaly zatím nejvyšší počet zájemců o hypoteční úvěr v tomto roce, upozornil hlavní analytik finančně poradenské společnosti Fincentrum Josef Rajdl. „I tak se však jedná o objemy obvyklé v minulých letech pro slabší měsíce. Výsledky hypoindexu také potvrzují, že růst cen nemovitostí se prozatím nezastavil a průměrná výše hypotečního úvěru poprvé překonala hranici 2,3 milionu korun,“ doplnil Rajdl. 

Ochlazení na hypotečním trhu trvá

Za poklesem úrokových sazeb je podle ředitele hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha pokles cen dlouhodobých finančních zdrojů na trhu, z nichž jsou hypotéky financovány. „Během léta neočekáváme žádné výrazné změny v trendu vývoje sazeb, budou stagnovat na stávající úrovni,“ uvedl.

Právě proto, že je na trhu stále hodně peněz, se banky podle hypotečního specialisty ChytryHonza.cz Daniela Horňáka snaží za každou cenu najít nové klienty. „I v červnu tedy přišly s řadou nabídek v podobě snížení úrokových sazeb a různých akcí pro klienty,“ uvedl.

Vývoj počtu sjednaných hypoték
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Celkově si lidé za první půlrok sjednali 36 874 hypotečních úvěrů za 83,597 miliardy korun. Ve stejném období loni ovšem objem hypoték překonal již hranici 100 miliard korun, když lidé uzavřeli přes 49 tisíc hypoték. „Hypoteční trh tedy zažívá stále velké ochlazení. Důvodem jsou regulace hypoték z minulého roku a vysoké ceny bytů,“ uvedl Rajdl.

Podle výkonného ředitele společnosti Capek&Co Michala Čapka je zřejmé, že se ČNB zpřísněním podmínek pro poskytnutí hypoték nepodařilo zastavit zdražování cen nemovitostí. „Ale podařilo se jí zastavit předlužovaní klientů, kteří by v budoucnu mohli mít se splácením hypotéky potíže. Nebýt zpřísnění podmínek, v pohodě by si ji vzali i nyní a banky by jim v apetitu lepších a lepších čísel v klidu půjčily,“ uvedl.

Zdražování hypoték by mohla podnítit ČNB růstem svých sazeb

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček míní, že snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech by mohlo vést k navýšení objemu hypoték v druhém pololetí letošního roku. „Vzhledem k nedostatku nemovitostí v žádaných lokalitách by růst objemu hypotečních úvěrů pravděpodobně vedl k dalšímu navyšování cen na realitním trhu. Dělo by se tak v situaci, kdy již v předchozím období došlo k prudkému růstu cen nemovitostí,“ dodal.

Analytik Broker Consulting Novák předpokládá, že se úrokové sazby budou teď držet mírně pod tři procenta. „Bude jenom záležet, jestli Česká národní banka ještě zvedne úrokové sazby, nebo ne. Potom by se dal čekat mírný růst hypotečních sazeb,“ uvažuje.

Nad úroveň tří procent se letos hypoteční sazby nepodívají podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy hlavně tehdy, pokud dojde k dalšímu zhoršení mezinárodních ekonomických podmínek. Naopak by spíše ještě klesaly. Vliv může mít eskalace obchodní války či tvrdý brexit.

„Trh nyní míní, že pravděpodobnost tvrdého brexitu opět narůstá, a to kvůli vnitropolitickému vývoji v Británii, a zejména kvůli možnosti, že se britským premiérem stane Boris Johnson. Tvrdý brexit, k němuž může dojít letos v posledním čtvrtletí roku, by měl na exportně orientovanou českou ekonomiku neblahý dopad. Avšak vedl by k tlaku na pokles úrokových sazeb, včetně sazeb hypotečních,“ přiblížil Kovanda.