Poplatek za ubytování většina měst a obcí nezvýšila. Plzeň či Olomouc letos neúčtují nic

Události ČT: Některá města poplatky za ubytování nezvyšovala (zdroj: ČT24)

Obce a města v Česku mohly letos zvednout denní poplatek za ubytování z maximálně jednadvaceti korun na padesát korun za osobu. Většina starostů ale ve snaze podpořit cestovní ruch sazby nezvedala. Některá lázeňská města nebo horská střediska to ale udělala. Nejvyšší možnou sazbu čili 50 korun si nyní za ubytování účtuje například Rožnov pod Radhoštěm, Františkovy Lázně či Lipno nad Vltavou.

Lipno nad Vltavou v sezoně navštíví zhruba deset tisíc turistů denně. Kvůli tomu chce obec investovat až šedesát milionů korun do zvětšení čistírny odpadních vod. S náklady by měl pomoci právě vyšší poplatek za ubytování. 

„Je jenom škoda, že to přešlo do takhle špatné situace, která je špatná jak pro podnikatele, tak i pro nás jako obec, ale v podstatě přežít musíme obě dvě skupiny,“ uvedl starosta Milan Zídek (nestr.). 

Ovšem i přesto, že se někde poplatky zvýšily, turisté to vůbec nemusí pocítit. Některá ubytovací zařízení se totiž rozhodla ceny nezvyšovat, aby nepřišla o klientelu.

Olomouc i Plzeň bez poplatku

Většina obcí či turistických resortů v Česku se nakonec rozhodla, že poplatek za ubytování zvyšovat nebude. „Této maximální výše využila jen minorita obcí, legislativa se nám potkala nešťastně s covidovou dobou, a radnice chtějí podpořit cestovní ruch,“ řekla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.  

Česká televize oslovila celkem sedmdesát měst a obcí. Na stejné částce za poplatek z ubytování zůstalo čtyřicet z nich. Maximální sazbu padesát korun na osobu, podobně jako v Lipně nad Vltavou zavedli třeba ve Valticích nebo ve Františkových Lázních. Naopak Plzeň nebo Olomouc si letos neúčtují vůbec nic. 

Výše poplatků z pobytu ve vybraných městech v sezoně 2021
Zdroj: ČT24

Na stejné výši zůstal poplatek za ubytování například v Krásné na Frýdecko-Místecku, tedy patnáct korun za osobu. Tato sazba v obci platí od roku 2019. „Prozatím jsme ho (poplatek) neměnili, byly tam hlavně úvahy nad tím, že covidová doba byla pro ubytovatele těžká,“ sdělil starosta Krásné Antonín Tulach (nestr.).

Turisté tam zatím nezaplatí víc ani přesto, že v místě v poslední době návštěvníků výrazně přibylo. Do katastru obce totiž patří i chaty na Lysé hoře. Dá se však očekávat, že poplatek za ubytování se bude v následujících letech zvyšovat i tam.