Polská policie zadržela Tomáše Čermáka

Polská policie zadržela Tomáše Čermáka (zdroj: policja.pl)

Polští policisté během úterý zadrželi hledaného Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Na síti X to oznámila česká policie. Muž se vyhýbal nástupu k výkonu trestu, byl na něho vydán mezinárodní zatykač.

Z vyjádření polských policistů vyplývá, že se muž skrýval v Lublinském vojvodství na východě země. Podle české policie bude Čermák v nejbližší době předán do Česka.

„Šestatřicetiletého fantoma české dezinformační scény zadrželi včera polští kolegové na základě poznatků našich policistů. V nejbližší době bude následovat jeho předání do ČR,“ uvedli policisté na síti X. Jméno muže neuvedli, ze zveřejněných údajů a z vyjádření polské policie ale vyplývá, že jde právě o Čermáka.

Čermák se vyhýbal nástupu do vězení, policie po něm pátrala od konce srpna. „Ač je muž v rukou polských policistů, tak formálně zůstává stále v pátrání a bude tomu tak až do jeho předání zpět do Česka, které díky realizaci evropského zatýkacího rozkazu bude možné provést velmi rychle, maximálně v řádu týdnů,“ doplnila policie později v tiskové zprávě.

Krajský soud v Plzni už má rovněž informaci, že policie zadržela odsouzeného Čermáka na území Polska. „Byli jsme vyrozuměni, že odsouzený byl zadržen na území Polské republiky,“ uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Plzeňský soud přitom rozhodoval o obžalobě na Čermáka v první instanci.

Čermák vyzýval mimo jiné k vypálení Senátu

Podle pravomocného verdiktu soudu si má Čermák odpykat 5,5 roku vězení za to, že veřejně vyzýval k násilí vůči politikům. Loni v únoru se v živém vysílání na sociální síti Facebook vymezoval vůči novele pandemického zákona. Diváky půlhodinového videa vyzýval k aktivnímu odporu proti přijetí novely, k převzetí moci, vypálení Senátu i vymanění České republiky ze struktur EU a NATO.

Za hlavní cíl násilí označil Čermák zejména senátory, poslance a členy vlády. „Ve svých vystoupeních na sociálních sítích se vysmíval spravedlnosti a amatérsky se snažil budit dojem, že se pohybuje mimo území ČR. Samozřejmě i tímto směrem se ubíralo pátrání,“ napsal v tiskové zprávě bez uvedení jména odsouzeného mluvčí policejního prezidia David Schön, podle něhož se do pátrání po uprchlém zapojilo několik policejních útvarů včetně Evropské sítě jednotek cíleného pátrání.

V případu podal Čermák prostřednictvím obhájce dovolání, bude se jím tak zabývat Nejvyšší soud. Vedle podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování k nenávisti vůči Ukrajincům a nepravomocně také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.