Policisté přetnuli na jihu Moravy drogovou trasu. Při zátahu našli šest milionů i zlaté cihly

Královéhradečtí kriminalisté společně se zásahovou jednotkou zadrželi minulý týden na Hodonínsku čtyřčlennou skupinu, která vyráběla pervitin a distribuovala ho do celého Česka. Podařilo se tak přerušit významnou drogovou trasu z jižní Moravy. Při domovních prohlídkách a na účtech obviněných policie zajistila věci a peníze pocházející zřejmě z obchodu s pervitinem v celkové hodnotě téměř šest milionů korun. A našla i zlaté cihly.

„Podařilo se nám zrušit zdroj na samém počátku, to se příliš nestává,“ informovala mluvčí krajského policejního ředitelství v Hradci Králové Ivana Ježková. Vyšetřování policistům trvalo přes rok.

„Do Jihomoravského kraje se královéhradečtí kriminalisté dostali postupným rozkrýváním odběratelské sítě, a to od koncových uživatelů přes drogové dealery, až se propracovali k informacím o velmi dobře vybavené laboratoři, ve které obvinění zvládli za jeden a půl roku vyrobit téměř dva a půl kilogramu drogy,“ popsala Ježková.

Organizátorům hrozí až 18 let vězení

Dva muže a dvě ženy policie obvinila z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Hlavními organizátory jsou sedmadvacetiletá žena a šestačtyřicetiletý muž z Brněnska, kteří pervitin vyráběli z léků obsahujících pseudoefedrin dovážených z Polska. Další dva obvinění, čtyřiadvacetiletý muž a stejně stará žena, jim pomáhali.

Hlavním organizátorům hrozí až osmnáct let vězení, zbylým dvěma obviněným až dvanáct let. Podle policie vyráběli velmi kvalitní, a tedy žádaný pervitin. Nikdo z obviněných drogy neužívá.

Hlavní obviněné zadržela policie při činu, když byli v závěrečné fázi výroby drogy. „Měli v plánu vyrobit ten den něco přes 400 gramů pervitinu. V prostorách, kde byli hlavní organizátoři zadrženi, jsme zajistili předměty a chemikálie, které tvoří technologický celek potřebný k výrobě pervitinu,“ uvedla Ježková.

Peníze, auta, šperky, elektronika i zlato

Policisté při domovních prohlídkách našli řadu cenností, které pocházely zřejmě z prodeje drog, kromě aut, šperků, elektroniky šlo také o tři zlaté cihly v hodnotě asi půl milionu korun. Zajistili také peníze na bankovních účtech obviněných, které považují za výnosy z trestné činnosti.

Policisté zajistili u dvou hlavních obviněných téměř šest milionů korun, a to jak v hotovosti, tak i ve zlatých cihlách nebo na účtech
Zdroj: Policie ČR

Kriminalisté došli k závěru, že po sečtení peněz na účtech a hodnoty věcí a šperků si skupina přišla prodejem drog téměř na šest milionů korun. Další více než dva miliony korun si obvinění mohli „vydělat“, kdyby ze zajištěných dvaceti tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin vyrobili a prodali předpokládaných 1,7 kilogramu pervitinu.

„Ani jeden ze čtveřice obviněných neměl prokazatelně žádný jiný příjem pocházející z jakékoliv zaměstnanecké nebo podnikatelské činnosti,“ dodala mluvčí. Policie jim dokázala trestnou činnost od začátku roku 2017.