Policie zajistila 743 kilogramů konopí. Obchodníci s drogami používali drony, rušičky i fotopasti

Celníci a policisté zadrželi osm lidí, kteří podle nich spolu s jedním občanem Polska ve velkém obchodovali s konopím a kokainem. Marihuanu dováželi z jihu Evropy nebo pěstovali. Prodávali ji do Polska. Ze sousední země pak vozili do ČR kokain. Při domovních prohlídkách na Uherskohradišťsku a Hodonínsku celníci zajistili 743 kilogramů konopí a 30 vzrostlých rostlin, řekl vedoucí celní protidrogové jednotky Aleš Gorčík. Konopí mělo podle něj v některých případech extrémní podíl psychotropní látky THC.

Policie zadržené obvinila z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Za nezákonné jednání hrozí obviněným trest odnětí svobody v trvání deset až 18 let, případně osm až 12 let,“ uvedl Gorčík. Kromě drog zabavili celníci také zhruba milion korun, luxusní auta, loď či drony.

„Za zhruba 90 kilogramů konopí pachatelé inkasovali čtyři miliony korun,“ prohlásil vedoucí jednotky. Podle něj marihuana v některých případech obsahovala až kolem 24 procent THC. „Nedovedeme si představit, co to s rekreačním kuřákem udělá,“ uvedl Gorčík.

Podle polských policistů uskutečnila skupina zhruba padesát převozů, a do Polska tak dostala asi 2,5 tuny marihuany. V sousední zemi zabavili celníci dalších 322 kilogramů konopí.

Používali drony i rušičky

Organizovaná skupina byla podle celníků při obchodování velmi opatrná. Využívala rušičky GPS, fotopasti, drony a techniku na noční vidění a měnila vozidla. Při převozech konopí z jihu Evropy měnila trasy a používala falešné dokumenty, podle kterých převážela legální zboží. Kokain z Polska obvinění podle celníků distribuovali známým v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji.

Skupinu prověřovali celníci z Česka a Polska od roku 2020. Pachatele zadrželi loni v říjnu. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně.