Policie odložila případ, ve kterém někdo polil barvou ukrajinské velvyslanectví v Praze

Případ z 5. října, kdy neznámý pachatel polil sídlo ukrajinského velvyslanectví v Bubenči červenou barvou, policie musela odložit. Nezjistila pachatele, který se činu dopustil. České televizi informaci potvrdil mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Daněk. Na základě incidentu policie budovu nepřetržitě střežila. K dispozici měla kamerový záznam, vypátrat podezřelého se ale nepodařilo.

„Případ byl odložen, neboť se nepodařilo na základě získaných informací identifikovat podezřelého,“ sdělil mluvčí. Policie muže podezřívala ze spáchání trestného činu poškození cizí věci.

K incidentu mělo dojít kolem třetí hodiny ráno. Policie dříve sdělila, že pachatel poškodil plot, informační cedule a schody. Téhož dne odpoledne pak policie zveřejnila na Twitteru kamerový záznam, který měla k dispozici, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání.

Policie pak nepřetržitě sídlo velvyslanectví kontrolovala. „V reakci na incident, ke kterému došlo v noci na dnešek, přijala Policie ČR adekvátní opatření, které spočívá v nepřetržitém fyzickém střežení objektu,“ sdělila na začátku října mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

V minulosti se podobné akce děly u ruského velvyslanectví v Bubenči. Jeho budovu postříkali demonstranti červenou barvou symbolizující krev v den zahájení útoku Ruska na Ukrajinu. Tehdy, 24. února, před ruskou ambasádou demonstrovaly proti ruské agresi desítky lidí. V následujících dnech se protesty ještě opakovaly.