Policie obvinila člověka podezřelého ze zfalšování QR kódu u sbírky na pomoc po tornádu

Policisté ráno zadrželi a odpoledne obvinili člověka podezřelého z toho, že zveřejnil falešný QR kód k humanitární sbírce Diecézní charity Brno, která je určena lidem postiženým čtvrtečním tornádem. O mužově zadržení informoval po ranním jednání krizového štábu jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. Odpoledne byl dvaadvacetiletý muž obviněn z pokusu o podvod a hrozí mu až deset let vězení. Policisté dodali, že se objevil další případ, kdy někdo změnil číslo účtu u žádosti o příspěvek.

„Dnes (v neděli) ráno byla zadržena osoba, která má spojitost s falešným QR kódem u sbírky Diecézní charity Brno. V souvislosti s tímto kódem nebyla zneužita žádná finanční hotovost. Motivaci a okolnosti tohoto konání vyšetřujeme,“ uvedl dopoledne Tržil.

Policisté muže v průběhu dne vyslechli. „Své jednání se snažil vysvětlit tím, že peníze chtěl věnovat obětem katastrofy v Moravské Nové Vsi, kde měl pomáhat,“ doplnil Tržil. Jde o pokus o podvod, protože žádná škoda kvůli jeho činu nevznikla. Protože se jej ale dopustil ve stavu živelní pohromy, hrozí mu až deset let za mřížemi.

Podvodník v sobotu okopíroval grafiku charity a vložil do ní vlastní QR kód, který odeslané peníze odkláněl na jiný účet. Proto vedení kraje již v sobotu doporučilo pečlivě zkontrolovat číslo účtu, na který peníze po naskenování QR kódu odchází. Podle kriminalistů se ale podvodníkům žádné peníze získat nepodařilo.

Policisté řeší další případ změněného účtu, nabádají k opatrnosti

V neděli odpoledne policisté upozornili na to, že se objevil další podobný případ. „Momentálně řešíme další případ, kdy někdo na sociální síti zkopíroval příběh a změnil číslo účtu a sdílel dále. Buďte prosím opatrní, ověřujte, kam posíláte své peníze,“ apeloval na veřejnost mluvčí policistů Pavel Šváb.

Na konta veřejných sbírek pro lidi postižené tornádem vyhlášených Nadací Via a Diecézní charitou Brno už lidé poslali přes dvě stě milionů korun, vznikly ale i další veřejné sbírky. Další peníze se na konta pravděpodobně načtou v pondělí, až je zúčtují banky.