Policie má v hledáčku ruské podnikatele s vazbami na organizovaný zločin

Události: Česká policie řeší aktivity Rusů napojených na podsvětí (zdroj: ČT24)

Česko se díky vlastnímu sankčnímu zákonu podle policie zaměří i na ruské podnikatele, kteří mají vazby na organizovaný zločin. V minulosti v tuzemsku investovali stovky milionů korun.

Majitel farmaceutické firmy Igor Vorobej byl v Rusku odsouzený za krácení daní a distribuci přípravků obsahujících nebezpečné látky. Jeho český majetek, který prověřuje Finanční analytický úřad a mezi který patří i Vorobejovou rodinou vlastněná vila v Karlových Varech, mapovali i ruští novináři.

Rezidenci teď vlastní Vorobejův bývalý řidič a další lidé z ruské komunity v Česku ji nabízejí k prodeji. „Jedna studie dokonce navrhovala, abychom neuvalili sankce na samotné oligarchy, ale na jejich pomocníky,“ připomíná novinářka webu Investigace Kristina Vejnbender.

České úřady podle informací ČT prověřují kvůli majetkovým převodům i ruského investora Jurije Trofimova. Exředitel státního projektu na průmyslový rozvoj Uralu založil v Praze společnost EuroAgentur Hotels provozující zhruba čtyři desítky hotelů. České ministerstvo vnitra dostalo podle informací ČT písemnou výpověď jeho spolupracovníka z Ruska, že na jeho pokyn vyváděl peníze do evropských bank.

„Dostal jsem za úkol, když například vybavení stojí deset milionů rublů, tak já jsem to měl koupit za 12 milionů. Aby dva miliony zůstaly v těch společnostech, které obíral Trofimov – a aby on ty peníze ulil,“ popsal proces bývalý spolupracovník Trofimova Kharis Ravilov.

Možný přesun zločinců do Česka

Situaci kromě Finančního analytického úřadu sleduje i policie. Ta varuje před tím, že z ruského kriminálního prostředí mohou do Česka plynout i další peníze. „Jako riziko vnímáme možnost přesunu zločineckých struktur z postsovětského prostoru do Česka, kdy tyto struktury se zde mohou usídlit a posilovat svůj vliv,“ přibližuje mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Na českém sankčním seznamu mohou podle zákona skončit i lidé a firmy, které jsou pro stát bezpečnostním rizikem – týká se to tedy i těch napojených na organizovaný zločin.