Pokud se až nyní řeší trestní oznámení, tak bude na Hradě asi hodně práce, říká nastupující kancléřka

Interview ČT24: Jana Vohralíková, budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Můj způsob práce je asi trošku jiný a neumím si představit, že by se mi to stalo, komentovala nastupující hradní kancléřka Jana Vohralíková v Interview ČT24 zprávu, že prezidentská kancelář v úterý podala trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu (SPH). Dodala, že pokud se řeší na poslední chvíli trestní oznámení, bude na Hradě asi hodně práce. Zároveň ocenila Kancelář Pražského hradu a její součinnost při předávání agendy.

Hrad v úterý na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu podal trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. Podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu. Jde například o krádeže alkoholu nebo poplatků za toaletu. 

„Pan kancléř (Vratislav Mynář) mě při poslední naší schůzce informoval o tom, že výsledky toho auditu budou znamenat nějaká opatření, která chce udělat on, protože to jde za ním, za jeho funkcí. Nevím, jak to vnímat. Pokud se na poslední chvíli řeší věci jako trestní oznámení, tak tam bude asi hodně práce,“ uvedla v pořadu Vohralíková. 

Kancelář zmínila některá pochybení, za která podle ní odpovídají bývalý ředitel SPH Ivo Velíšek a bývalá ředitelka Odboru zámek Lány Michaela Javůrková.

Vohralíková to považuje za nešťastné. „Z informací, které se dají z veřejných zdrojů získat a které mám od pana kancléře, jsou ty dvě příspěvkové organizace svébytné, ačkoliv jsou státní příspěvkové organizace,“ uvedla s tím, že kancléř má tedy jedinou možnost, a to jmenovat a odvolat jejich ředitele, přičemž ostatní věci nejsou nikde nastavené.

Dodala, že zatím neví, zda zde jsou nastaveny kontrolní mechanismy. „Z tohohle pohledu když se řekne: ,Kancléři, jmenuj a odvolej ředitele a ten ať si tam hospodaří,‘ tak se může něco takového stát.“ Podotkla, že pokud se hovoří o trestním oznámení kvůli hospodářské trestné činnosti,musela ta činnost být ve velkém objemu. 

Zmínila, že ve chvíli, kdy nastoupí, požádá prezidenta Národního kontrolního úřadu (NKÚ) o vydání zprávy o kontrole zmíněných subjektů a poté se rozhodne, jestli nechá zpracovat vlastní audit. Podotkla, že rovněž potřebuje informace o tom, jak pracoval interní audit v průběhu časového úseku, který je předmětem trestních oznámení. „To si budu chtít zjistit – jak je možné, že k něčemu nedospěl už interní audit, pak zpráva NKÚ, a pakliže tam zůstanou bílá místa, tak se budeme rozhodovat o tom, jestli nějaký doplňkový audit necháme udělat.“ 

V souvislosti s případnou kontrolou odposlechů, jak o tom již hovořil nově zvolený prezident Petr Pavel, Vohralíková uvedla, že nikdo nemluvil o podezření. „Je to standardní způsob, když se mění jedno vedení za druhé. Já jsem to zažila i jinde než ve státní správě, takže bych za tím nehledala žádné postranní úmysly.“

Nastupující kancléřka rovněž zmínila, že ji pozitivně překvapila součinnost Kanceláře Pražského hradu při předávání a přebírání hradního úřadu. „Bez protokolu a ostatních odborů, které se na tom podílely, bychom to jen těžko dávali dohromady, takže to je potřeba opravdu ocenit,“ uvedla. 

Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Vohralíková v této souvislosti zmínila, že se při inauguraci inspirovali inaugurací Václava Havla. „Je to snaha navázat na to dobré z naší historie.“