Po Slovensku Pavel navštíví Polsko, přijal pozvání Varšavy

Události: Plány prezidenta Pavla (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel navštíví příští týden ve čtvrtek a v pátek Polsko. Potvrdila to jeho mluvčí Markéta Řeháková. Program Hrad zveřejní příští týden. Půjde o druhou Pavlovu zahraniční cestu ve funkci prezidenta, první návštěvou bude v pondělí a v úterý tradičně Slovensko.

„Prezident republiky Petr Pavel a paní Eva Pavlová přijali pozvání polského prezidenta Andrzeje Dudy a ve dnech 16. až 17. března 2023 pojedou na oficiální návštěvu Polské republiky,“ napsala Řeháková v tiskové zprávě.

Pavel už s Dudou jednal v únoru během účasti na mnichovské bezpečnostní konferenci, schůzky se tehdy zúčastnil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Šéf české diplomacie poté přiblížil, že diskutovali o vzájemné spolupráci včetně dopravní infrastruktury a také o spolupráci v rámci Visegrádské skupiny (V4).

Pavel po setkání s polským prezidentem oznámil, že Polsko bude jeho druhou zahraniční návštěvou. Duda podle něj chce také v zatím neupřesněném termínu uspořádat neformální jednání s Pavlem a litevským prezidentem Gitanasem Nausédou ve Visle.

Únorová schůzka Pavla s Dudou se konala nedlouho po lednové prezidentské volbě, před níž neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) v debatě ČT zpochybnil pomoc Polsku a pobaltským zemím při jejich případném vojenském napadení. Pavel už tehdy slíbil, že do Polska pojede na druhou zahraniční cestu.

Německo a pak Ukrajina

Ještě během března má Pavel v plánu navštívit rovněž Německo. Pak by měl zamířit na Ukrajinu. „My budeme mít v nejbližších dnech další telefonický rozhovor s prezidentem Zelenským. Předpokládám, že hlavním tématem bude termín a možná i částečně obsah té návštěvy. Zatím pracovně počítáme s dubnem,“ řekl nový prezident ve čtvrtečním rozhovoru pro ČT.

Příští týden chce Petr Pavel také zveřejnit svůj pracovní plán na prvních sto dní ve funkci. Během inauguračního projevu řekl, že chce být aktivní a chce často jezdit do regionů. Pracovat bude ve všední dny na Hradě a v jeho blízkosti plánuje i bydlet. V úvahu přicházejí nejméně dvě možnosti – Prezidentský domek v Královské zahradě nebo Lumbeho vila. Masarykovo apartmá, které je přímo v hradním areálu, Petra Pavla nezaujalo.

Kde může prezident Pavel bydlet
Zdroj: ČT24