Platy zdravotníků se podle odborů a lékařské komory příští rok zvýší o šest procent

Lékařům, sestrám a ostatním zdravotníkům se příští rok zvýší platy o šest procent. Ti s nižšími příjmy si mají polepšit alespoň o čtrnáct set korun měsíčně. Po jednání České lékařské komory (ČLK) s odbory to oznámili jejich zástupci a prezident ČLK Milan Kubek. Dohodu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Odbory považují dohodu o růstu platů za maximum možného. „Chtěli jsme vyšší nárůsty. Ale vzhledem k predikci vývoje národního hospodářství to byl nutný kompromis,“ uvádí předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. 

Původně požadovali zástupci zdravotníků růst platů o deset procent pro lékaře a o tři tisíce korun pro zdravotníky. Představitelé vedení nemocnic a soukromých lékařských ordinací se ale před jednáním postavili proti návrhu. 

„Tarifní platy lékařů, sester a ostatních zdravotníků se zvýší o šest procent. U zdravotníků zařazených do nižších tarifních tříd bude toto navýšení minimálně o čtrnáct set korun,“ uvedl Kubek. 

Úhrady pro zdravotnická zařízení se po dohodě v příštím roce zvednou o sedm procent, celkově tedy zhruba o jedenáct miliard korun. Jednání odborů a ČLK se účastnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

„Schválili jsme navýšení příjmů u zdravotních sester o sedm procent, to je o čtrnáct set korun u sester do deváté platové třídy a také další,“ upřesnil Babiš. 

Příjmy letos ovlivnily odměny v souvislosti s pandemií

Tarifní platy zdravotníků letos rostly o deset procent, zároveň příjmy navyšovaly i odměny, které lékaři dostali kvůli vytížení během pandemie covidu-19. Podle odborů by reálné příjmy zdravotníků byly bez zvýšení kvůli rostoucí inflaci nižší než loni. 

Průměrný plat ve veřejné sféře byl loni na jaře 39 782 korun s meziročním vzrůstem kolem pěti procent. Lékaři působící v akutní lůžkové péči loni brali v průměru 92 099 korun hrubého měsíčně a zdravotní sestry průměrně 51 976 korun.