Pět Čechů v karanténě lékaři znovu otestují na koronavirus, jen když se objeví příznaky onemocnění

Tisková konference Nemocnice Na Bulovce (zdroj: ČT24)

Nákaza koronavirem, který se objevil už celkem ve 27 zemích, se v Česku zatím nepotvrdila. V Nemocnici Na Bulovce ale dál zůstává pětice Čechů, kteří se v noci na pondělí vrátili do vlasti za pomoci francouzského vládního speciálu. „Žádný z nich nevykazuje známky tohoto onemocnění,“ popsala jejich stav lékařka Kristýna Herrmannová z kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce na středeční tiskové konferenci.

„V tuto chvíli žádný pacient v České republice nebyl identifikován na toto onemocnění,“ potvrdila Herrmannová. Nemocnice pětici pacientů v karanténě monitoruje a dvakrát denně jim měří teplotu, nové testy na koronavirus ale plánuje jen v případě, že se u nich projeví příznaky onemocnění. Ty podle Herrmannové zatím nikdo ze skupiny nevykazuje.

Dosud byli izolovaní pacienti umístěni na společných pokojích. „Do hodiny budou přemístěni na prázdné pokoje, budou mít možnost většího pohybu i po chodbě a víc soukromí,“ uvedla Herrmannová. Pokoje měla nemocnice uzavřené kvůli nedostatku personálu.

Návštěvy mají obecně zakázané, měli ale jednu výjimku. „Mohli vidět jednoho ze své rodiny, navíc šlo o zdravotníka. Ne všichni to využili, protože tu příbuzné ani nemají,“ uvedla Jágrová. Podle ní musela mít navštěvující žena ochranný oblek, respirátor a mohla jen mezi dveře.

Společně s pěticí Čechů cestovali do Prahy i dva Slováci, jejichž výsledky testů na koronavirus jsou také negativní. Nákaza se potvrdila u jednoho Belgičana, který s nimi letěl v letadle z Číny.

K panice není důvod, pro šíření nejsou v ČR podmínky, shodují se lékaři-zákonodárci

Ačkoli se o koronaviru v Česku hodně hovoří, podle lékařů není vhodné přeceňovat jej. Dva lékaři, kteří zasedají v parlamentu – senátor Marek Hilšer (MHS) a poslanec Julius Špičák (ANO) – se v Událostech, komentářích shodli, že mnohem větší hrozbu představuje chřipka.

Podle Špičáka nejsou v Česku ani podmínky pro podobné rozšíření wuchanského koronaviru jako v Číně. „My máme úplně jiný hygienický standard, než je v Číně. Prapůvodně byl ohniskem animální rezervoár, který v Čechách v této podobě neexistuje. Pokud se v naší civilizační oblasti vyskytnou případy, tak se nebude jednat o epidemii typu epidemie v Číně,“ podotkl.

Marek Hilšer zdůraznil, že ani v případě, že by se virus v Česku objevil, nebyl by to důvod k panice. „Onemocnění není až tak závažné, jak se zatím ukazuje. První výsledky studií ukazují, že je to v podstatě něco jako chřipka. Abychom si nepředstavovali, že je to něco jako ebola, kterou když dostanete, tak skoro sto procent lidí zemře,“ řekl.

Události, komentáře: Opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Bulovka je připravená na další pacienty s podezřením

Nemocnice Na Bulovce je podle Herrmannové připravena i na případné další případy podezření na koronavirus. Klinika má 100 lůžek, teď jsou obsazená jinými pacienty. „Pokud by bylo třeba, můžeme to řešit operativně,“ dodala. Další pacienti s podezřeními se nesvážejí na Bulovku, ale jsou v krajských nemocnicích.

Podle lékaře z infekční kliniky Bulovky Milana Trojánka není důvod k panice. „Vypadá to, že onemocnění se šíří lépe než SARS a MERS. Dopad se ale zdá být nižší, protože smrtnost je zatím relativně nízká. U řady pacientů probíhá onemocnění nekomplikovaně,“ vysvětlil.

Do tuzemska se chce z Číny vrátit stovka Čechů

České úřady evidují více než sto občanů České republiky, kteří se chtějí vrátit z Číny do vlasti. Tito lidé však nejsou v ohnisku nákazy koronavirem. Pokud by se nestihli vrátit před nedělním přerušením leteckých spojů s Čínou, stát bude připraven vyslat pro ně vládní speciál.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit koncem loňského roku z čínského města Wu-chan. Počet potvrzených nakažených v Číně ve středu stoupl na 24 324 lidí. O nové bilanci informovaly tamní úřady. Mrtvých je podle nich už 490. Koronavirus se už ale objevil těměř ve třech desítkách dalších zemí, mezi nimi je například i Německo, Francie nebo Velká Británie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se zkoumají.

Koronavirus ohrožuje hlavně seniory a lidi se zdravotními problémy. Prezident se ho neobává

Podle lékařů vyvolává onemocnění novým virem příznaky chřipky, tedy horečku, kašel, problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím, uvedly čínské úřady. Z dosavadních obětí jich 80 procent bylo starších 60 let a přes 75 procent jich mělo další zdravotní problémy. 

Ve středečním rozhovoru pro Český rozhlas se nad děním kolem koronaviru podivil český prezident Miloš Zeman. Zdůraznil, že se nemoci neobává, a dodal, že v tuzemských podmínkách by bylo logičtější bát se chřipky, která v Česku ročně zabije až dva tisíce lidí.

Ocenil ale ty, kteří do Číny spontánně posílají pomoc. „Dojala mě třeba Třebíč, což je partnerské město jednoho čínského města, kraj Vysočina, ale i některé firmy, které dobrovolně pomoc posílají. A ocenil jsem i pana ministra Petříčka, že navrhl vládě alespoň tu desetimilionovou pomoc,“ uvedl prezident.