Pavel a Babiš mají za sebou první předvolební duel. Vítěz prvního kola jednal o podpoře s Fischerem

UDÁLOSTI: Prezidentští kandidáti se střetli v prvním duelu, Pavel jednal o podpoře s Fischerem (zdroj: ČT24)

Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) pokračují v kampani před druhým kolem volby prezidenta republiky. Ačkoli je Babiš poslancem, na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě chyběl, místo toho se zúčastnil prvního duelu s Pavlem a dával i samostatné rozhovory médiím. Pavel se sešel s neúspěšným protikandidátem z prvního kola Pavlem Fischerem, který se rozhodl jej před rozhodujícím hlasováním podpořit.

Pavel Fischer přišel do volební centrály vítěze prvního kola prezidentských voleb Petra Pavla brzy odpoledne. Již dříve dal Fischer – jenž skončil v prvním kole čtvrtý – najevo, že má Pavel jeho podporu, nyní s ním přišel dojednat její konkrétní podobu. Nabídl vytvoření společných videospotů a podporu při výjezdech do regionů.

„Máme polepený vůz – s kampaní Pavla Fischera, který volí Petra Pavla. Takže jsme změnili design,“ uvedl. Společně podle Pavla vystoupí oba kandidáti v Ostravě a v Brně. V Ostravě Pavla navíc podpoří i další neúspěšná kandidátka z prvního kola Danuše Nerudová. Pavlovi nabídl podporu také další z protikandidátů Marek Hilšer, který by mohl někdejšího vysokého armádního představitele podpořit zejména na svých sociálních sítích.

Ještě před schůzkou s Pavlem Fischerem se Petr Pavel setkal i s Andrejem Babišem, i když jen virtuálně. Na dálku se uskutečnila jejich první debata před druhým kolem volby, kterou uspořádal Deník.

Expremiér Babiš v ní mimo jiné zopakoval, že považuje někdejšího předsedu vojenského výboru NATO Pavla za provládního kandidáta, zatímco sebe prohlásil za kandidáta opozice. Pavel naopak prohlásil, že vládním kandidátem není, připomněl, že ve volbách je díky podpisům občanů – a za občanského kandidáta se také považuje.

Dodal, že kdyby měl být provládním kandidátem, „tak pan Babiš je hradním kandidátem, je kandidátem proruského tábora v této zemi, je kandidátem lidí, kteří straší válkou“, prohlásil. Proti tomu se Babiš ohradil, připomněl, že jeho vláda kvůli výbuchům ve Vrběticích vyhostila desítky lidí z ruské ambasády. „Nikdy jsem nejednal na ruském velvyslanectví,“ prohlásil.

Médiím se Babiš věnoval nejen při debatě s Pavlem. Rozhovory mu zaplnily diář na většinu dne. „Budu dávat rozhovor do Práva, nějaký bloger bude chtít rozhovor – z Indie,“ shrnul.

Den strávil Babiš ve svých kancelářích – na rozdíl od svých kolegů poslanců ANO, kteří celý den byli ve sněmovně. Babišovo hnutí iniciovalo hlasování o nedůvěře vládě a předchozí debata se protáhla na dva dny. Babiš se jí nezúčastnil, chystá se až na samotné hlasování o nedůvěře vládě. „Jsem v kontaktu s paní (předsedkyní poslaneckého klubu ANO) Schillerovou, určitě se budu snažit dorazit na to hlasování,“ ujistil.

V příštích dnech čekají Petra Pavla zmíněné výjezdy. Ve čtvrtek pojede do Ostravy, kde vystoupí na Masarykově náměstí i s Danuší Nerudovou a Pavlem Fischerem. S voliči se setká i večer v restauraci. V pátek se přesune do Brna. Andrej Babiš má naplánované další rozhovory pro média, v podvečer se setká s voliči v Benešově, v pátek zamíří do Liberce a Jablonce nad Nisou. Čtvrtek ale opět zahájí i debata obou kandidátů, kterou tentokrát uspořádá Blesk.

Aktuální předvolební kampaň zaměstnává kromě obou kandidátů i policii. Ta vyšetřuje falešnou SMS. Neznámý odesilatel v ní jménem Petra Pavla vyzývá příjemce, aby si přišli pro výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Je to lež. Lidé, kteří zprávu dostali, se mají přihlásit kriminalistům.