Kampaň začala zostra, Pavel se nesmí nechat strhnout, míní politici vládních stran. Babiš se jen brání, zní od opozice

Oberfalzer (ODS), Fiala (SPD), Smoljak (STAN) a Havlíček (ANO) k druhému kolu prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Kampaň po prvním kole prezidentských voleb začala být ostrá a bude na generálovi Petru Pavlovi, aby se nenechal vyprovokovat, myslí si vládní politici. Podle zástupců opozice se ale Andrej Babiš (ANO) pouze brání a snaží se také voličům prostřednictvím svého nového billboardu říct, že by ve funkci prezidenta řešil válku na Ukrajině diplomatickou cestou. Zástupci dvou vládních a dvou opozičních stran o tom debatovali v Událostech, komentářích.

„Je evidentní, že to nebude žádná salonní záležitost. Bývalý pan premiér vystartoval zostra, takže budeme s napětím čekat,  jestli se jeho protikandidátovi podaří udržet pozitivní směr,“ řekl místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) s tím, že by se generál neměl nechat strhnout do krajností.

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček uznal, že jeho stranický šéf byl před prvním kolem velmi klidný a na nikoho neútočil, poté se to ale změnilo. „Je třeba si uvědomit, že ten útok přišel ze štábu pana generála Pavla, protože ještě ani nebyly známy výsledky a pan generál řekl, že teď už se musíme připravit na to, že přijde podraz od pana Babiše, protože je mu to vlastní,“ poznamenal Havlíček s tím, že akce budí reakci. Doplnil, že se poté připojila k Pavlovi neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová. „Nemůžou se divit, že když někdo dá ránu, tak někdo tu ránu dá zpátky,“ doplnil.

Havlíček si zároveň myslí, že povolební vystoupení jeho šéfa bylo v určitých mezích. „Jsme před finální kampaní a toto není neobvyklé jinde ve světě,“ upozornil.

Podle senátora Davida Smoljaka (STAN) je už teď jasné, že Babiš si vypůjčil válku na Ukrajině jako jeden z motivů kampaně. „Z mého pohledu se ji rozhodl zneužít pro svůj boj ve druhém kole, a to si myslím, že je start velmi neblahý,“ sdělil senátor. Podle něj o tom právě svědčí nejen Babišovo vystoupení po vyhlášení výsledků, ale také jeho nový billboard, kde se válka na Ukrajině tematizuje. Myslí si, že jsou na něm naprosté lži. Smoljak upozornil například na fakt, že prezident nemůže zahájit ani odvolat válku. „Svědčí to o tom, jak kampaň bude vypadat,“ podotkl.

Havlíček se ale svého stranického šéfa zastal. Vysvětlil, že jeden z kandidátů je generál podporovaný vládní koalicí, který navíc prohlásil, že mír je iluze. Na druhé straně je podle Havlíčka Babiš coby ekonom podporovaný hlavní opoziční stranou, který chce tímto říci voličům, že chce jít a válku vyřešit diplomatickou cestou.

„Neměli bychom se nechat zatáhnout do věcné debaty o billboardu. Je to jako reklama, je to nadsázka a kandidát má na to právo strašit, jako obžalovaný tak trochu lhát, uvádět modifikované informace. Důležité je, co si z toho pozorovatel vezme za závěr. Já si třeba beru závěr, že Babiš chce strašit lidi, kteří nedovedou rozpoznat, že tady nehrozí, že by některý z obou kandidátů vyhlašoval válku. Nebo dokonce že by jeden z nich jí mohl zabránit, to vše jsou nadsázky a jsou komické,“ reagoval Oberfalzer.  

Místopředseda opozičního hnutí SPD Radim Fiala k tomu uvedl, že si jeho spolustraníci nejsou tak jistí, že jde o úplnou nadsázku, co se týče války na Ukrajině. „Samozřejmě jsou lidi, kteří chtějí válku co nejdřív utnout, a pak jsou lidé, kteří chtějí za každou cenu porazit Putina,“ poznamenal s tím, že Babiš může svou kampaní vysvětlovat, že chce věc řešit diplomatickou cestou, což je pro SPD bližší varianta.