Otevírání škol začne s rotační výukou na prvním stupni, do mateřských půjdou jen předškoláci, schválila vláda

UDÁLOSTI: Žáci se začnou vracet do lavic příští pondělí (zdroj: ČT24)

Od příštího pondělí půjde do škol polovina žáků prvního stupně, třídy se budou střídat po týdnech, a do školek se zatím vrátí pouze předškoláci. Rozhodla o tom vláda po bouřlivé diskusi. Premiér Andrej Babiš (ANO) měl proti tomuto plánu, který připravilo ministerstvo školství, výhrady. Veřejně se pozastavoval nad rotační výukou i nad tím, že mladší děti ze školek ještě zůstanou doma.

Po úterním jednání vlády stále platí, že od 12. dubna půjdou do škol a školek děti zhruba ve věku 5 až 10 let. Počkat budou muset mladší, starší a navíc si ještě týden počká i polovina žáků prvního stupně základních škol, než na ně vyjde řada v rotačním schématu. Střídání tříd se nebude týkat malotřídek ani speciálních škol.

Otevřou se i základní umělecké a jazykové školy, avšak zatím jen k výuce ve formě jeden žák na jednoho učitele.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) návrh jeho úřadu schválila vláda nakonec jednomyslně. Následující pondělí by měla vláda podle Plagy rozhodnout, zda od 19. dubna znovu začne laboratorní a praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. Prozatím ale všichni vysokoškoláci, středoškoláci i žáci druhého stupně základních škol zůstanou na distanční výuce.

Ministerstvo školství nicméně plánuje umožnit dobrovolné konzultace těm žákům, kteří mají problémy s prospěchem. Scházet by se mohli až v šestičlenných skupinách.

  • žáci: dvakrát týdně – v pondělí a čtvrtek
    při pozitivním výsledku kontrolní PCR test, při jeho pozitivním výsledku PCR testy spolužáků
  • zaměstnanci: učitelé a další pracovníci v přímém kontaktu s dětmi jednou za 2–3 dny, ostatní jednou za pět dní
  • účastníci přijímacích zkoušek: předloží doklad o negativním antigenním nebo PCR testu v posledním týdnu
  • výjimky: očkovaní zaměstnanci, zaměstnanci, kteří byli nakažení v posledních 90 dnech

Hranice pro otevření škol: dvakrát víc nakažených na sto tisíc obyvatel než republikový průměr

Znovuotevření alespoň části prvního stupně a mateřských škol však nebude úplné. Ministerstvo zdravotnictví stanoví okresy, ve kterých budou muset zůstat zavřené všechny školy. Z jeho opatření vyplývá, že se tak stane v okresech, kde bude za týden více než dvojnásobek nakažených na sto tisíc obyvatel, než činí celorepublikový průměr. „Zároveň bude při hodnocení rizika zohledněn vývoj trendu výskytu nemoci covid-19, především mezitýdenní nárůst, v posuzovaných okresech,“ stanovilo ministerstvo.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval, že zřejmě budou muset na otevření škol ještě počkat žáci na Zlínsku, možná i v dalších regionech. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je zlínský okres nyní druhý nejhůře zasažený v zemi, ještě více případů za sedm dní přibylo na Pelhřimovsku. Vysoké počty nakažených jsou i v některých dalších okresech hlavně na jihu a severu Čech.

Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) byl informací, že by se Zlínska nemělo otevírání škol zatím týkat, překvapen. Z dosavadních debat podle něj nevyplynulo, že by se školy v okrese neměly otvírat. „Chceme jednat o tom, za jakých okolností by se školy i na Zlínsku daly otevřít, uděláme pro to maximum,“ uvedl hejtman.

Nemáme pokyny, zní ze škol

Před ředitele základních a mateřských škol a stejně tak před rodiče ale klade rozhodnutí vlády nové otázky. „Nemáme jasné pokyny, jak máme začít organizovat návrat žáků do škol,“ shrnula v 90' ČT24 ředitelka ZŠ Ohradní Eva Smažíková.

Podle ředitelky ZŠ a MŠ Plzeň Božkov Hany Stýblové již ministerstvo školství pokyny připravilo, ale zatím je nevydalo kvůli politickým sporům o přesnou podobu návratu žáků. „Kdyby do toho pan premiér nevstoupil, už (…) bychom všechny informace pro rodiče měli,“ řekla.

Přese všechny výhrady je ale podle místopředsedkyně Asociace pracovníků pedagogicko-psychologických poraden Pavly Kubíčkové rozhodnutí o rotační výuce lepší než ponechat všechny žáky dál doma. „Potřebují návrat, aby obnovili školní návyky, aby obnovili sociální vazby,“ podotkla, byť míní, že „vybíráme ze dvou ne úplně dobrých variant“.

Stát poslal krajům testy pro školy, chladné počasí operaci zpozdilo

„Aby byl návrat bezpečný a trvalý, tak byla zahájena rozvážka antigenních testů. Přes čtyři miliony antigenních testů jsou převáženy na jednotlivé kraje,“ avizoval po jednání vlády ministr Plaga. 

Do škol v aktuální zavážce míří zbylých 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a 1,5 milionu dosud dodaných testů od společnosti Singclean. Oboje testy jsou vyrobeny v Číně, celkem půjde podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra o 466 palet. „Předpokládáme, že na školách by se měly testy objevit během středy,“ dodal.

Snahou ministerstva školství podle něj je, aby do jedné školy zamířil vždy jen jeden druh testů. Uvedl, že do konkrétních krajů proto poputuje v převážné většině pouze jeden druh testů, výjimkou bude pouze Kraj Vysočina, kam se dodá mix obou testů. Zbylých 3,5 milionu testů Singclean má společnost Masanta dodat do Česka do 12. dubna.

Rozvoz testů z centrálních skladů měl kvůli chladnému počasí zpoždění, ve dvou ze čtyř skladů se začalo nakládat až odpoledne. Podle mluvčí správy Anety Procházkové je možné přepravovat testy pouze v teplotě nad čtyři stupně Celsia.

I přes zpoždění se ale hasičům podařilo rozvézt v úterý všechny testy do krajů. „Po 13. hodině začala distribuce běžet, jak měla běžet ráno. Odpoledne byly všechny testy v krajských centrech,“ uvedl ředitel SSHR Pavel Švagr. V příštích dnech se dostanou do škol, které budou muset zajistit, aby každý podstoupil test dvakrát týdně.

Podle Plagy budou děti testovány samoodběrem. Menším dětem by mohli pomáhat i rodiče, což ovšem klade před ředitele nové komplikace, protože ministerstvo zapovídá vstup rodičů do školy. Podle ředitelky Stýblové ovšem není asistence rodičů nezbytná ani u dětí, které si samy vzorek k testování odebrat nedokážou. „Máme personál, který by jim mohl pomoci,“ poukázala.

Správa státních hmotných rezerv začne shánět další antigenní testy, aby je školy mohly používat až do konce školního roku, doplnil ministr. Kromě testů dostanou školy také respirátory určené pro učitele.