Do státního skladu přijely první testy pro školy. Bude i zbytek, potíže s Čínou se podařilo vyřešit, ujistil dodavatel

Kamiony začaly přivážet do státního skladu ve Štítině první antigenní testy určené pro testování ve školách. Zatím jich má být 1,5 milionu. Zbylých 3,5 milionu testů, které má dodavatel přivézt v první polovině dubna, bude ve skladu také včas, ujistil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr i firma Masanta, která jejich dodávku zajišťuje. Její majitel uvedl, že se podařilo obnovit spolupráci s čínským výrobcem. Český rozhlas upozornil, že výrobce nechtěl část objednaných testů kvůli politickým tlakům poslat.

První auta s antigenními testy pro školy přijely do Štítiny ráno, další je budou následovat a do večera by mělo být ve skladu Správy státních hmotných rezerv 1,5 milionu testů. „Jedná se o sady antigenních testů určených k samotestování a samovyšetření k detekci antigenu SARS-CoV-2 z přední části nosní dutiny,“ uvedla mluvčí správy Aneta Procházková.

Do skladu ve Štítině by měl být do 12. dubna dovezen ještě další milion kusů. Polovina z celkového objemu objednaných testů má být ke stejnému datu podle Procházkové dovezena do dalších dvou skladů. 

Testy dodává firma Masanta, která je objednala u čínské společnosti Singclean. Český rozhlas ve středu ráno uvedl s odvoláním na majitele Masanty Martina Ladyra, že dodávka by mohla být ohrožena kvůli politickým tlakům na výrobce.

„Je to na nižších politických patrech. Někdo s mocí a vlivem. Vykreslil nás jako démony, kteří se profilují proti Číně. Že podporujeme protchajwanskou politiku,“ řekl Ladyr rozhlasu. Kromě Masanty mu patří i společnost Good Mask, která vyrábí respirátory na lince z Tchaj-wanu, jejíž dodání domluvil při loňské návštěvě předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

V poledne ale již byla situace jiná. Ladyr uvedl, že Singclean opět začala komunikovat standardním způsobem. Na vývoj situace měla podle něj pozitivní vliv i čínská ambasáda. „Věřím, že čínský výrobce splní své závazky,“ dodal. Totéž očekává stát.

Předseda Ústředního krizového štábu, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl po jednání štábu, že ho předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr ujistil, „že žádné komplikace s plněním dodávky nehrozí“. Masanta navíc podle jejího majitele začala shánět náhradu za případný čínský výpadek v Evropě. „V Evropě je těch testů velké množství,“ podotkl Ladyr.

Stát objednal u Masanty pět milionů antigenních testů, které se budou po otevření škol využívat k pravidelnému testování jejich žáků a zaměstnanců. Zbylých 3,5 milionu testů má dodat do 12. dubna, což je termín spojovaný s možným návratem části žáků do tříd. Stát za pět milionů testů zaplatí 160 milionů korun, tedy 32 korun za jeden.