Antigenní testy do škol dodá firma Masanta. Po Velikonocích by mohla skončit uzávěra okresů, řekl Blatný

Tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol vyhrála společnost Masanta, která funguje jako distributor českého výrobce respirátorů Good mask. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pokud se epidemická situace bude zlepšovat, mohla by uzávěra mezi okresy skončit po Velikonocích. Registrace k očkování se od středy 7. dubna otevře i pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů.

Tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol vyhrála společnost Masanta, která funguje jako distributor českého výrobce respirátorů Good mask. Informoval o tom předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Jeden test podle něj vyjde na 32 korun, dohromady tak správa za testy zaplatí 160 milionů korun. Dodané testy budou z Číny.

„Konkrétně jde o antigenní test Covid-Test Kit (Colloidal Gold Method), který vyrábí společnost Singclean. První část by měla firma dodat do našeho skladu do 31. března. Zbytek potom do 12. dubna,“ uvedl Švagr. Celkem se podle něj do tendru přihlásilo 47 firem, Masanta podala nejnižší nabídku.

O pořízení antigenních testů do pohotovostních zásob SSHR a jejich distribuci školám rozhodla minulý týden vláda. Vybraná firma musí podle dřívějších informací nejméně 1,5 milionu testů dodat do konce března.

Uvolnění pohybu mezi okresy po Velikonocích?

„Když se všechno bude vyvíjet tak, jak si přejeme, tak uvolnění pohybu mezi okresy by právě v tom týdnu po Velikonocích mohlo nastat,“ prohlásil Blatný. Zopakoval, že uzávěra je tím hlavním důvodem, proč vláda žádá znovu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Zákaz platí od 1. března.

„Téměř všechny ostatní věci kromě uzávěry okresů a zákazu vycházení lze zajistit pandemickým zákonem, proto ho máme,“ dodal ministr.

Podle Blatného jsou čísla ale stále vysoká, požádal proto o dodržování platných opatření minimálně ještě dva týdny. Ve čtvrtek přibylo 7853 případů nákazy koronavirem, což bylo o čtvrtinu méně než minulý týden. 

Na hranicích okresů policie kontroluje, jestli lidé mají k překročení hranice některý z vybraných důvodů, jako je například cesta do práce nebo k lékaři. Politici nutnost trvání tohoto omezení přes velikonoční svátky vysvětlují tím, že v opačném případě by lidé využili čtyři dny volna k cestě za příbuznými.

Ve středu 7. dubna se otevře registrace pro pečovatelky a asistenty

 Registrace k očkování se od středy 7. dubna otevře i pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů. Hlásit by se měli začít pečovatelé a pečovatelky či osobní asistenti a asistentky. Kraje mají do konce března dodat seznam služeb. Jejich zaměstnanci pak dostanou potřebné registrační kódy. Oznámila to v pátek ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Očkovat se zatím mohl nechat personál domovů pro seniory či postižené. Začátkem března dostali kódy k registraci také pracovníci a pracovnice dětských skupin, mikrojeslí či klokánků a podobných domů pro okamžitou pomoc dětem.

Nový PES

Upravený protiepidemický systém PES představí hlavní hygienička Pavla Svrčinová před Velikonocemi. Bude mít opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už nebude používat číselné skóre. Kritériem podle Svrčinové bude mimo jiné počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů.

Hygienička uvedla, že by systém měl zohlednit i to, že část populace je proočkována. Při rozvolňování se počítá s tím, že například účastníci kulturních nebo sportovních akcí budou muset mít test. V takovém případě by očkovaní měli výjimku. Taková opatření podle Svrčinové budou platit ale až v nízkých stupních rizika. Výjimky pro očkované by mohly platit v době, kdy bude v Česku dostatek vakcín a každý, kdo bude mít zájem, se bude moci nechat očkovat.

Do konce dubna dostanou dávku vakcíny dva miliony lidí

Do konce dubna by už měly dostat alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dva miliony lidí, uvedl Blatný. V posledních dnech očkování proti covidu-19 ale zpomalilo. Ve čtvrtek bylo podáno 40 770 dávek, což je skoro o pětinu méně než před týdnem.

Podle Blatného ale čtyři výrobci dodají příští měsíc přes milion dávek vakcíny. Od firmy Moderna má přijít 140 tisíc dávek, od AstraZeneca se očekává 200 tisíc dávek a asi 30 až 40 tisíc dodá firma Johnson & Johnson.

V pondělí se začnou k očkování registrovat zaměstnanci ze superkritické infrastruktury, kterých je asi devět tisíc, a dořešeno by mělo být také očkování zaměstnanců v sociálních službách. Po Velikonocích se pak spustí registrace pro lidi nad 65 let. „Nadále platí, že v červnu bude alespoň jednou dávkou očkováno 60 až 70 procent populace,“ podotkl Blatný.

Od středy se mohou k očkování registrovat chroničtí pacienti na základě kódů od ambulantních specialistů. Využilo je už přes 40 tisíc pacientů s vybranými diagnózami. Blatný připomněl, že očkovat rizikové pacienty mohou také nemocniční pracoviště nebo praktičtí lékaři, kteří si ale stěžují, že k nim směřuje málo vakcíny.

Pro své pacienty nad 80 let tak někteří žádají jiné typy vakcíny než nedostatkovou AstraZeneca, které chodí do Česka snížené dodávky. Podle Blatného je možné, aby dostali i vakcínu od Pfizer/BioNTech, záleží ale na dohodě s krajem. „Jsou kraje, kde to funguje velmi dobře,“ dodal.

Smejkalova skupina doporučuje umožnit firmám omezit provoz

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) vedená epidemiologem Petrem Smejkalem vládě doporučuje, aby firmy mohly v týdnu před Velikonocemi dobrovolně omezit provoz. Náklady by jim měly být kompenzované, například jako překážka v práci z programu Antivirus. Uvedla to v páteční tiskové zprávě. V prvním dubnovém týdnu očekává nárůst nových případů mezi 4700 až 7100 případů denně.

„Jakékoliv omezení přítomnosti na pracovišti i o několik dní by přispělo ke zpomalení šíření viru v populaci. Pokud se firmy rozhodnou, že zůstanou v týdnu Velikonoc v provozu, je třeba, aby důsledně pokračovaly v povinném testování zaměstnanců,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar, který byl do srpna šéfem epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví.

Do Česka dorazil lék od Regeneronu

V pátek dopoledne dorazila první dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron. Rozvoz do nemocnic, které mají o léčivo zájem, začne příští týden. „Požadavky na alokaci a rozvoz prvních dávek jsme již obdrželi od koordinující lékárny Fakultní nemocnice v Motole. Seznam z Fakultní nemocnice Brno očekáváme,“ uvedl mluvčí firmy Roche Jiří Pešina, která bude lék v Česku distribuovat.

V první dodávce je čtyři tisíce dávek, stejné množství dorazí i v dubnu a květnu. Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání tohoto neregistrovaného léku na začátku března, výjimku udělilo pro 12 tisíc dávek. Zdravotníci mohou léčivo podat pacientům starším 12 let s váhou alespoň 40 kilogramů, kteří mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může jít například o pacienty po transplantaci, s onkologickým onemocněním, ale i s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou.

450 korun za převoz pacienta s covidem

Zdravotnické záchranné služby dostanou bonus 450 korun za převoz pacienta s prokázanou diagnózou covidu-19. Podle ministra zdravotnictví bude zahrnutý v kompenzační vyhlášce, kterou chce vydat do konce dubna. Obsahuje také výši odměny pro všechny zdravotníky až 75 tisíc korun. Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové bude záležet na přesné formulaci vyhlášky, částka nemusí být dostatečná.

Peníze na odměny zaměstnanců v nemocnicích půjdou ze zvláštního dotačního fondu, u ostatních zdravotníků z veřejného zdravotního pojištění. Žitníková ve čtvrtek řekla, že zdravotníci v nemocnicích mají navíc právě příplatky za práci v infekčním prostředí, které záchranáři nemají. To by měla vyhláška srovnat, což je podle ní systémový krok.

Návrat dětí do škol

Nejbližší termín, kdy by se část dětí mohla podle Blatného vrátit do škol, je 12. dubna. Potvrdil tak dřívější vyjádření ministerstva školství. Konečné rozhodnutí by mělo podle hlavní hygieničky padnout příští týden. Počítá se s tím, že děti ve školách budou testovány antigenními testy dvakrát týdně. Ministerstvo nebude bránit školám, aby používaly PCR testy, budou si je ale muset samy zaplatit.

Svrčinová zmiňovala ale i možný návrat dětí v druhé polovině dubna. Prioritou jsou podle ní předškoláci a děti z prvního stupně základních škol.

Učitelé se mohou registrovat k očkování pouze do neděle. Potom jim vyprší kód, který získali od své školy. Učitelé a další pracovníci ve školství se mohou registrovat k očkování od 27. února. Ačkoliv se deklarovalo, že dříve by se měli očkovat zejména starší učitelé, většina ředitelů škol dala potřebné kódy všem svým zaměstnancům.

V polovině března bylo mezi učiteli registrovanými k očkování podle výpočtu ČTK asi 50 procent mladších 50 let, tedy zhruba 82 tisíc. Pětina všech registrovaných učitelů pak byla mladší 40 let. Dosud jim bylo aplikováno 100 tisíc dávek vakcíny a dokončené očkování oběma dávkami má asi 6300 z celkového počtu 260 tisíc pracovníků ve školství.

Testování v malých firmách

Firmy s deseti až 49 zaměstnanci by do pátku měly dokončit první kolo jejich testování na koronavirus. Pracovníci dále musejí test podstoupit zatím jednou za sedm dní. Vláda uvažuje o častějším testování –⁠ dvakrát týdně. V malých podnicích se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) opatření týká 650 tisíc lidí.

Testy nejsou závazné pro lidi pracující z domova, očkované a ty, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19. Společnosti nad 250 pracovníků nejdéle v pátek dokončí už třetí kolo testů, středně velké podniky s 50 až 249 zaměstnanci budou mít třetí testovací cyklus za sebou nejpozději v pondělí.

Vláda tento týden rozhodla o rozšíření povinnosti testovat zaměstnance i na malé firmy do deseti pracovníků, neziskové organizace a živnostníky. Tyto skupiny musejí první kolo testování stihnout do 6. dubna. Testování je povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích. Vláda do testování takto podle Havlíčka zapojila až čtyři miliony lidí, testy bude pravidelně podstupovat až půl milionu pracovníků denně.

Díky firemnímu testování se podle dosavadních odhadů daří odhalovat asi tři tisíce pozitivních lidí za den. Pozitivita ve druhém kole je zhruba poloviční, uvedl v pondělí Havlíček. Po vyhodnocení třetího cyklu testů se vláda podle něj rozhodne, zda nařídí častější testování.

Nedávný průzkum Hospodářské komory ukázal, že 52 procent firem nad 50 zaměstnanců považuje za problém testování dodatečné náklady. Společnosti by měly mít možnost si na test nárokovat ze zdravotního pojištění příspěvek 60 korun, maximálně ho budou moci čerpat na čtyři testy měsíčně na pracovníka. Podle Hospodářské komory by se měla dotace vzhledem k aktuálním cenám testů na trhu zvýšit alespoň na 100 korun.