Oceňuji jeho zodpovědnost, férový přístup k lidem a píli, říká o Divišovi jeho spolupracovník a přítel

Události ČT: Jeden den s Karlem Divišem (zdroj: ČT)

„Dnes bych to nazval pracovitostí, dříve to byl workoholismus. Naučil se s tím pracovat a cení si svého volného času,“ říká o kandidátovi na prezidenta Karlu Divišovi jeho spolupracovník a přítel Ondřej Hlaváč. Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Divišem natáčel Pavel Schrötter.

Ondřej Hlaváč spolupracuje s Divišem už sedmnáct let. Za tu dobu jejich pracovní vztah přerostl v přátelství. Hlaváč tušil, že má Diviš politické ambice – nečekal ale, že se bude ucházet o post prezidenta. „Kolegové admini, kteří spravují jeho počítač, tak už jeho přípravu viděli. Ale pro nás ostatní to bylo překvapení,“ uvedl.

Hlaváč se do kampaně zapojil a pomáhal například s tvorbou webových stránek. Na Divišovi podle svých slov oceňuje zejména zodpovědnost, férový přístup k lidem a píli. „Dneska bych to nazval pracovitostí, dříve to byl workoholismus. Naučil se s tím pracovat a cení si svého volného času. Našeho si cenil vždy, ale dnes už si cení i svého,“ podotkl Hlaváč.

Diviš tráví volný čas nejraději sportem nebo s rodinou. Právě svou matku Jitku Divišovou řadí mezi své největší podporovatele. Její podpis byl na petičním archu první – i přesto, že v ní jeho rozhodnutí kandidovat na prezidenta vzbudilo hlavně obavy. „Aby ho někdo nedehonestoval, aby mu někdo neubližoval, aby ho někdo nepomlouval. A to u mě trvá doteď,“ sdělila Divišová.

„Myslím, že on má lidem co dát. Na nic si nehraje, není svázaný s politikou, není svázaný s žádným minulým režimem – na to je příliš mladý,“ dodala.

Podporu a zázemí prý Diviš doma najde vždy. Bez ohledu na to, jak voliči v lednové prezidentské volbě rozhodnou.

Beseda s občany i natáčení videí na TikTok

Karel Diviš se kvůli neuznání části podpisů ministerstvem vnitra zařadil mezi oficiální kandidáty s téměř třítýdenním zpožděním. Po vítězství u soudu se mu tak nahromadily požadavky médií na poslední předvánoční dny. Jeden den s ním strávil štáb České televize.

„Jedeme k Janě Bobošíkové na podcast Aby bylo jasno, pak pojedeme na Mírák. Musím se ale převléct, abych si nezničil boty a oblek,“ objasnil Diviš svůj plán. Právě Jana Bobošíková byla před Karlem Divišem jedinou uchazečkou o Pražský hrad, která uspěla se stížností proti vyřazení z voleb.

„Takže kampaň na plný úvazek? Jednoznačně na plný úvazek. To se jinak dělat nedá, teda pokud chcete vyhrát. Pokud to děláte jenom z nějakého důvodu zviditelnění, tak to můžete brát jako nějaký vedlejšák, ale já to beru naprosto vážně,“ prohlásil kandidát.

Diviš se svým týmem také přibližně dvě hodiny natáčel krátká videa na sociální sítě. „Ze sociálních sítí mi nejvíce jede TikTok. Ze začátku jsem k tomu byl skeptický, ale ukázalo se, že ti mladí lidé jsou takovými mými nejlepšími ambasadory,“ okomentoval situaci.

Po obědě ve vysokoškolské menze s přáteli z podnikatelského inkubátoru následovalo natáčení dalšího rozhovoru. Poté se Diviš přesunul do Zlonic na Kladensku, kam ho pozval starosta. Místní obyvatele šel kandidát oslovit do místní hospody, na debatu však nakonec přišli kromě starosty jen tři další lidé. S Divišem mluvili hodinu a půl o místních problémech, podnikání nebo školství. Ze Zlonic pak kandidát zamířil na finále futsalového poháru mezi Slavií a Chrudimí.

A proč si Diviš myslí, že by se právě on měl stát prezidentem? „No, aby tam byl nějaký mladší, normální, civilní prezident, který bude dobře a slušně reprezentovat naši zemi a který se bude zastávat všech českých lidí, ať už tady bude jakákoliv vláda, která třeba neplní svoje programové priority. Český prezident by měl vystupovat vždy a jedině ve prospěch českých lidí,“ odpověděl na jeden z nejčastějších dotazů.

  • Zakladatel a šéf technologické firmy IDC – softwarehouse, která vytvořila například portál Letuska.cz. Kromě toho provozuje datové centrum a zabývá se i kompletním outsourcingem IT, vývojem softwarů na zakázku nebo projekty především v soukromé zdravotní péči.
  • Vystudoval matematiku a management na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.
  • Působil jako externí redaktor a moderátor ve sportovní redakci České televize, v politice se dosud neangažoval.
  • Pro svou kandidaturu sesbíral 61 600 podpisů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24