Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA

Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.

„U nároku na zadostiučinění z titulu vlastního trestního stíhání a u nároku na náhradu majetkové újmy (…) byl rozsudek soudu prvního stupně zrušen a věc mu vrácena k dalšímu řízení,“ uvedl Wenig. Jde o částku 8,5 milionu korun, kterou Parkanová požadovala za způsobené zdravotní a psychické problémy, a náhradu nákladů řízení.

Odškodněním pro Parkanovou se v březnu zabýval Obvodní soud pro Prahu 2. Ten sice uznal, že žaloba je důvodná, požadované peníze ale ženě nepřiznal. Podle soudkyně Šárky Henzlové byla částka zhruba 1,6 milionu, kterou Parkanové už dříve vyplatilo ministerstvo spravedlnosti, dostačující. Bývalá politička se proti tomu odvolala.

Pražský městský soud o odvolání rozhodoval ve středu. Kromě toho, že část rozsudku zrušil, přiznal Parkanové dalších zhruba třicet tisíc jako zadostiučinění za nepřiměřenou délku řízení.

Nákup čtyř transportních letounů za zhruba 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem. Soudci označili za nesmysl i tvrzení obžaloby, že Parkanová se chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji nevyhodil z vlády.