Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.

Soud rovněž uznal, že žaloba Vlasty Parkanové na ministerstvo byla oprávněná, úřad jí však podle soudkyně Šárky Henzlové již přiznal částku, která je v porovnání s podobnými případy velmi vysoká. 

Právní zástupce Parkanové Lukáš Blahuš po skončení jednání řekl, že se o případném odvolání musí nejprve domluvit s klientkou. 

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, kdy rezignovala na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily až v říjnu 2021. Soudy ji definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem.

Už dříve soudkyně uznala, že devítileté trestní stíhání bylo opravdu nepřiměřeně dlouhé. Ministerstvo za to ženě přiznalo zhruba 124 tisíc korun, což je podle ní správné, protože úřad vyplatil i náklady na obhajobu. Parkanová ale požadovala nejvyšší část peněz za zdravotní a psychické problémy, které jí celá kauza způsobila.

„Já si v obecné rovině myslím, že náhrada škody v těchto případech v České republice je skutečně na poměrně nízké úrovni. Ale to je otázka individuálních rozhodnutí soudů a judikatury,“ uvedl právní zástupce Blahuš. Další postup bude s Parkanovou řešit, až dostanou písemné odůvodnění verdiktu.