TÉMA

Písemné odůvodnění

Soudce Šott dostal další měsíc na napsání rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Soudce Jan Šott dostal další měsíc na vypracování písemného rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Původní lhůta měla již uplynout, ale byla prodloužena do 12. dubna. České televizi to sdělil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V případu čelí obžalobě předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Soudní senát vedený Šottem v polovině února vynesl podruhé osvobozující verdikt.
13. 3. 2024|

Doznal se a má závazky k rodině, zdůvodnil soud podmínku za opakované znásilnění nevlastní dcery

V kauze podmínky pro otčíma za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery zohlednil Krajský soud v Brně doznání pachatele, jistou míru sebereflexe i jeho závazky ke zbytku rodiny, kterou by z vězení nemohl podporovat. Případ označil za hraniční, kdy lze ještě na odsouzeného působit bez přímého výkonu trestu odnětí svobody. Odůvodnění poskytla mluvčí soudu Klára Belkovová. Verdikt vzbudil značnou pozornost, podle řady kritiků je příliš mírný. Před budovou soudu se ve čtvrtek v podvečer konala demonstrace za spravedlnost pro oběti znásilnění, na místě se sešlo asi 150 lidí.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 19:55|

Babišovi před soudem pomohlo svědectví, že vidina dotace nebyla klíčová, stojí v rozsudku

Soud, který nepravomocně zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo, se zaměřil na dvě otázky: Zda se obžalovaní podíleli na umělém vytvoření podmínek pro získání dotace vyčleněním společnosti z Agrofertu a zda byla společnost Farma Čapí hnízdo v době podání žádosti o dotaci malým nezávislým podnikem. Rozhodující byla výpověď podnikatele Jana Bareše a někdejší definice malého podniku, která podle dotačních podmínek spojení s větší firmou částečně dovolovala.
20. 4. 2023|

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|