TÉMA

Letouny

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|

Stíhání Parkanové v kauze CASA definitivně končí. Exministryně bude žádat odškodné a omluvu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně končí. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová se vedle odškodného bude domáhat také omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů jí také vrátil pokutu, kterou bývalé ministryni uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:19|

Česká armáda dostala nový letoun CASA. Kvůli závadě přistál se zpožděním

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál v úterý večer první ze dvou nových transportních letounů CASA pro českou armádu. Modernizovaný model doplní současnou flotilu čtyř letounů. Armáda za dvě letadla zaplatí přes dvě miliardy korun, v ceně je i pozemní vybavení, náhradní díly a školení personálu. Druhý stroj by vojsko mělo převzít na konci června. Další čtyři letadla CASA už armáda má.
19. 5. 2021|

Žalobce navrhl Parkanové v kauze CASA podmínku a dvoumilionovou pokutu

Státní zástupce Jan Kořán uvedl, že v kauze nákupu letounů CASA se u bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) nepodařilo prokázat zneužití pravomoci. Nově pro ni proto navrhl mírnější právní kvalifikaci, a to nedbalostní maření úkolu veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Navrhl také trest – dvouletou podmínku a dvoumilionovou pokutu spolu se zákazem činnosti.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 21:30|