Novým šéfem hasičů se stal Vladimír Vlček. Zkušený velitel působil i v zahraničí

Novým generálním ředitelem hasičského záchranného sboru se stal dosavadní šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Novinářům to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který ho uvedl do funkce. Vlček nahradil Drahoslava Rybu, který v neděli skončil na pozici šéfa hasičů téměř po deseti letech. Odešel na vlastní žádost, protože mu uplynulo druhé pětileté funkční období. Vláda mimo jiné v pondělí schválila, že hasiči, ale také policisté a vojáci dostanou mimořádnou odměnu za boj s pandemií.

„Moravskoslezský kraj patří k nejlépe vedeným krajským ředitelstvím,“ prohlásil Hamáček při uvedení nového ředitele do funkce, kterému zároveň popřál hodně úspěchů.

Vlček podle něj skvěle spolupracuje se samosprávami, a dokázal tak zařídit financování sboru. Na pozici ho doporučila výběrová komise.

„Sbor je v poněkud nelehké situaci,“ uvedl nový šéf hasičů. Konec koronavirové epidemie je podle něj v nedohlednu. Jeho největší prioritou proto bude zabezpečit finanční zdroje pro hasiče. Velkou chybou by podle Vlčka bylo nyní rozpočet sboru krátit. Například při tornádu či povodních se totiž ukázalo, že se na hasiče mohou lidé spolehnout, když je jim nejhůř.

Na Rybu chce Vlček navázat především ve výborné spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Dosavadní generální ředitel hasičů odešel na vlastní žádost o několik měsíců dříve, funkční období by mu podle Hamáčka skončilo v prosinci.

Vlček byl ředitelem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje od roku 2016, o rok později ho prezident Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála. Letos v květnu se stal Vlček generálmajorem. Nejvyšší post v hasičském sboru již jednou zastával, v letech 1993 až 1995 byl vrchním požárním radou.

Zkušený velitel, který byl i v zahraničí

Vlček vstoupil do sboru v roce 1984. Patří mezi nejzkušenější krajské ředitele, prošel řadou funkcí v okresním a krajském sboru i na celostátní úrovni. Většinu své téměř 37 let dlouhé praxe prožil v Ostravě.

Nový šéf hasičů působil i v zahraničí. Byl velitelem vyhodnocovacího a koordinačního týmu monitorovacího a informačního střediska Evropské unie po zemětřesení a tsunami v Japonsku a Jordánsku, zúčastnil se i misí v Namibii a Tádžikistánu.

Odměny za boj s pandemií

Vláda v pondělí schválila mimořádnou odměnu 20 tisíc korun pro hasiče, policisty a vojáky, kteří pomáhali bojovat s koronavirovou epidemií. Informoval o tom Hamáček na Twitteru. Odměna se týká i příslušníků Vězeňské služby ČR, doplnil ministr.

Hamáček novinářům řekl, že peníze bude žádat ze státního rozpočtu, podle jeho dřívějšího prohlášení chce uvolnit zhruba 770 milionů korun. Odměny se budou týkat 26 761 policistů a 7100 hasičů v osmé a nižší tarifní třídě.

Ministerstvo obrany v tiskové zprávě uvedlo, že na odměny vojáků vyčlenil kabinet z rozpočtové rezervy 237 milionů. Včetně souvisejících výdajů pak částka činí 322 milionů korun. S bojem proti covidu podle úřadu pomáhalo 11 853 vojáků z povolání.