Nový dotační program na domy pomůže uspořit, uvedl Hladík. Nemá být pro všechny, kontruje Brabec

Události, komentáře: Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Je správné rozdat lidem 40 miliard korun z evropských peněz v rámci programu Oprav dům pro babičce? Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) jde o cestu, jak snížit výdaje za energie i plnit závazky v řešení klimatické krize. Podle exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jde ale o proinflační program, který je zbytečně zaměřený na všechny, i když by se měl týkat především mladých rodin a znevýhodněných. Debatovali o tom v Událostech, komentářích.

Lidé, kteří opravují nebo se chystají renovovat staré domy, budou moci od září žádat o dotaci. Budou ji moci získat dopředu, podmínkou je komplexní zateplení objektu. Stát tak chce podpořit renovace rodinných domů namísto výstavby nových. Cílovou skupinou jsou zejména mladé rodiny.

Podle Hladíka nový dotační titul doplní programy jako Nová zelená úsporám či Nová zelená úsporám Light. Míní, že je teď správný čas na renovování a zateplování, neboť ceny materiálů jdou dolů. „Toto je konkrétní odpověď českého státu, jak pomoci dlouhodobě uspořit,“ tvrdí.

Nárok na dotaci budou mít lidé, kteří mají v rekonstruovaném domě hlášené trvalé bydliště a budou ho tam mít ještě deset let po provedení oprav. Pokud by chtěli podporu využít na rekonstrukci rekreačního objektu, je to možné. Trvalé bydliště si tam ale musí přehlásit.

Výše peněz pak bude záviset na tom, do jaké energetické třídy objekt spadá. To by měl žadatel doložit posudkem od energetického specialisty. Předložit je třeba i projekt. Samotná rekonstrukce pak musí být hotová do dvou let. Využívání dotací bude kontrolovat Státní fond životního prostředí, podle Hladíka na to bude mít kapacity.

Brabec: Může se to projevit i v ceně nemovitostí

Brabec vidí problém v tom, že se k dotaci dostane „v zásadě kdokoliv, kdo si tu žádost podá“. Zmínil, že čtyřicetimiliardový program přichází v době, kdy máme ještě stále vysokou inflaci. „Ten program je čistě proinflační. (…) Obávám se, že se to projeví i v ceně nemovitostí. Pokud bude dneska někdo prodávat starší nemovitost, tak už si do toho logicky zakalkuluje, že kupujícímu stát dá milion korun na nějaké opatření,“ předpovídá.

Exministr je prý principiálně pro, aby se pomáhalo lidem, kteří to potřebují, tedy znevýhodněným a mladým rodinám. Obává se ale, že program budou využívat lidé, kteří vůbec nemusí řešit bytovou krizi. Zmínil například ony nezateplené chalupy, na něž bude program podle něj ideální, protože nepotřebují vnitřní rekonstrukci.

Hladík podotýká, že čtyřicet miliard korun se bude čerpat po dobu osmi let. Tato částka podle něj „nebyla identifikována, že by měla proinflační parametry“. Dotační titul je podle ministra postavený tak, aby pomohl mladým lidem kombinací dotace a výhodného úvěru.