Na zateplení „domu po babičce“ přispěje stát až milionovou dotací

Až jeden milion korun ve formě zálohy, tedy předem, dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu Oprav dům po babičce. Na pondělní tiskové konferenci k představení programu to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Úspěšní žadatelé budou mít také možnost od ledna 2024 čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Na každé nezaopatřené dítě navíc bude možné získat bonus 50 tisíc korun, doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Rodiny také budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti.

Dotaci budou moci získat všechny ekonomicky aktivní fyzické osoby, žádat lze od září. Určena je na rodinné domy nebo na domy určené pro rekreaci, podmínkou je trvalé bydliště po dobu deseti let od doložení realizace projektu. Žádat o dotaci lze i zpětně na způsobilé výdaje od 1. ledna 2021. Možností je jak renovace, tak zbourání a výstavba domu na daném pozemku. Dotace bude možné čerpat na domy postavené nejpozději v roce 2013.

Program je financován z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie. Konkrétně se podle Hladíka počítá s vyčleněním až 40 miliard korun. Žádat bude možné do 30. června 2028, uvedl ministr.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) peníze poskytne žadateli dopředu. Za primární opatření Hladík považuje zateplení, aby dům staršího data výstavby byl renovován alespoň na energetickou třídu B. Dotaci je možné buď načerpat a zrekonstruovat dům s použitím vlastních peněz na spolufinancování, nebo získat dotaci a výhodnou půjčku ze stavebního spoření, dodal ministr.

Půjčka má mít mít zvýhodněný úrok bez nutnosti zástavy nemovitosti a fixaci úrokové sazby po celou dobu splatnosti. Vyřízení úvěru a dotace bude možné na pobočce spořitelny a měsíční náklady úvěru mají být přijatelné i pro nízkopříjmové domácnosti. Úrok by podle Hladíka měl činit zhruba tři až čtyři procenta, záleží ale na jednotlivých stavebních spořitelnách.

„Stávající hypoteční úvěry mají sazbu zhruba šest a půl procenta – tento produkt míří někde mezi tři až čtyři procenta. Pokud se bude míra úrokové sazby hypotečních úvěrů do budoucna měnit,  třeba bude klesat, tak o to bude i klesat úroková sazba zvýhodněných úvěrů,“ přiblížil ministr.

Události: Hladík představil dotační program pro opravu domů (zdroj: ČT24)

V Česku jsou podle Hladíka stovky tisíc prázdných domů

V Česku je teď zhruba každý šestý dům prázdný, celkem jich je asi 400 tisíc, podotkl Hladík. Cílem je také snížit počet domácností ohrožených energetickou chudobou, zvýšit tempo renovací na tři procenta ročně či snížit míru zástavby úrodné půdy novými stavbami.

Kromě milionu na zateplení bude možné renovaci rozšířit o další úsporná opatření, například výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody či dobíjecí stanici pro elektromobil.

„Kombinacemi zateplení stěny, výměny oken, zateplení střechy lze získat až jeden milion korun a pak je tam samozřejmě další podpora na tepelná čerpadla, instalaci fotovoltaických systémů, na zastínění, zelenou střechu. K tomu se přičítají i bonusy,“ okomentoval program ředitel SFŽP Petr Valdman.

Například za kombinaci několika úsporných opatření si budou moci přičíst deset procent z celkové částky dotace ti žadatelé, kteří budou renovovat v ekonomicky znevýhodněných lokalitách. Rodiny navíc dostanou 50 tisíc korun za každé dítě – i za to, které se teprve narodí.

Bonusy k dotaci
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Program podle ministerstva životního prostředí přinese sto miliard korun do ekonomiky na rekonstrukci, resort očekává zájem zhruba 40 tisíc žadatelů o dotaci. Podle Hladíka by to znamenalo, že tři tisíce hektarů úrodné půdy nebude zastavěno novými domy či že se spotřeba energie na vytápění v těchto domech sníží o 69 procent.

Podle Jurečky jde o program, který může pomoci nízkopříjmovým domácnostem investovat. Vicepremiér očekává, že od ledna 2025 budou velké změny v systému sociálních dávek, proto chce stát poskytnout peníze na řešení příčin špatné situace. Pokud do nějaké doby lidé možnosti nevyužijí, nemůže je stát sanovat dlouhé roky ve stejné výši jako dosud, dodal Jurečka.

Zájemci o dotaci se mohou obracet na krajská pracoviště SFŽP nebo mají využít kontaktní formulář na webu novazelenausporam.cz.