Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.

Teploty se vyšplhaly velmi vysoko, uvedl ČHMÚ. Nové maximum překonalo dosavadní rekord 18,8 stupně z Vaňova v Ústí nad Labem z 29. ledna 2002. Rekordy pro Nový rok zaznamenalo zhruba 80 procent ze 162 stanic s alespoň třicetiletou řadou měření, řekl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekordní teplota z Javorníku je nezvykle z doby kolem 04:00 ráno. Vedle závětří Jeseníků bylo na počátek roku nezvykle teplo také v jižních Čechách. V Českých Budějovicích – Rožnově teploměr ukázal 19,4 stupně Celsia, v Třeboni 18,9 stupně.

Na počasí v Česku má vliv velmi až extrémně teplý vzduch, který proudí ze severozápadu Afriky.

Mapa s teplotami v 05:00 ukazovala hodnoty nad 16 stupňů Celsia třeba v Pardubickém a Moravskoslezském kraji a také na severu Olomouckého kraje. Dosud nejvyšší novoroční teplotu meteorologové naměřili loni, teploměr v Kopistech na Mostecku tehdy ukázal 15,7 stupně Celsia.

Oteplilo se už na Silvestra

Dosud nejvyšší teplotu pro daný den v Česku ČHMÚ zaznamenal už na Silvestra. V Dobřichovicích u Prahy a v pražských Komořanech bylo 18,2 stupně Celsia. Byl tak překonán dosavadní rekord 16,3 stupně Celsia z Hradce Králové na Silvestra 1935.

Na 28 dlouhodobě měřících stanicích včetně pražského Klementina na Silvestra padl i prosincový rekord. Nové teplotní maximum pro poslední den v roce má po sobotě 112 ze 162 stanic s alespoň třicetiletou řadou měření.