NKÚ prověří nákupy ochranných pomůcek, Kala má o nich pochybnosti. O kontrolu žádá i Babiš

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) začal připravovat kontrolu centrálních nákupů zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek během nouzového stavu. O prověření nákupů požádal prezidenta NKÚ Miloslava Kalu premiér Andrej Babiš (ANO). Kala jej ujistil, že jeho úřad transakce sleduje od začátku.

„Úřad situaci sleduje, analyzuje a shromažďuje potřebné podklady. Mimo jiné NKÚ získává také informace od zahraničních nejvyšších kontrolních institucí, aby mohl ve své kontrole poskytnout i mezinárodní srovnání,“ uvedla mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Prezident NKÚ se již dříve podle serveru HlídacíPes.org nad nákupy pozastavil. Ceny pomůcek se podle něj výrazně lišily v závislosti na tom, kdo je nakupoval. „Na základě naší analýzy můžu říct, že když třeba respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun, tak je můj názor jasný: děje se tu něco nesprávného,“ řekl Kala.

Babiš žádost o kontrolu nákupů avizoval v Poslanecké sněmovně, když před poslanci obhajoval žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Pro prodloužení nouzového stavu argumentoval zejména předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) právě možností rychlých centrálních nákupů bez výběrových řízení. Někteří opoziční poslanci však pochybovali, zda byly dosavadní nákupy hospodárné a transparentní.

„Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál, a chci vás ubezpečit o tom, že požádám Nejvyšší kontrolní úřad, aby zkontroloval veškeré nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci,“ řekl Babiš ve sněmovně.

Podle mluvčí Gabrielové připravuje NKÚ změnu letošního plánu kontrol, kterou projedná širší vedení úřadu. Prezident Kala předloží podnět ke kontrole nákupů během nouzového stavu do měsíce. „Podání pana premiéra využije NKÚ jako jeden z podkladů při přípravě této kontroly,“ dodala mluvčí.