Z Číny přiletěl milion respirátorů, na cestě jsou i roušky. Jsme venku z nejhoršího, věří Hamáček ohledně pomůcek

Události: Kompletní zpravodajství o vývoji pandemie (zdroj: ČT24)

Na Letišti Václava Havla v Praze přistálo letadlo s milionem respirátorů. Následovat by měly další lety, které přepraví miliony roušek a množství dalšího potřebného zdravotnického materiálu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by měly následovat týdně tři lety s podobným nákladem, je přesvědčen, že je Česko z hlediska nedostatku ochranných pomůcek venku z nejhoršího. O distribuci materiálu jednal ústřední krizový štáb. V Česku se zatím nákaza potvrdila u 833 lidí, čtyři z nich se zcela uzdravili.

  • Před polednem přistálo v Praze letadlo z Číny s milionem respirátorů. Hasiči je poté začali rozvážet po republice.
  • Podle ministra vnitra budou nyní létat každý týden do Česka tři lety se zdravotnickým materiálem. Letecký most potrvá nejméně šest týdnů.
  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku se zvýšil na 833, během pátku přibylo 68 pacientů. Zcela uzdraveni jsou čtyři nakažení, nově přibyla jedna vyléčená pacientka.
  • Předseda ústředního krizového štábu i premiér varovali před porušováním pravidel celostátní karantény. Vláda důrazně doporučuje zůstat o víkendu doma a nejezdit na chaty.
  • Ministerstvo dopravy nechá zrušit další vlaky, nově přestanou jezdit expresy z Prahy do Plzně a do Českých Budějovic
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

INFORMACE ZE ZDRAVOTNICTVÍ

Dosud největší denní nárůst případů

Česko má za sebou pracovní týden v plošné karanténě, během které je omezena svoboda pohybu. Děti jsou doma, mnoho dospělých také, některé podniky včetně největšího zaměstnavatele Škoda Auto přerušily výrobu. Veřejná doprava je seškrtaná, protože vlaky, tramvaje i autobusy zejí prázdnotou.

Přesto každý den přibývají desítky lidí, kterým testy potvrdí koronavirus. Ti se mohli nakazit ještě před zavedením opatření vzhledem k tomu, že inkubační doba je dvoutýdenní a ne na každého se dostane s testováním hned poté, co se objeví příznaky.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku se zatím zvýšil na 833, během pátku přibylo 68 pacientů. Dosud největší denní nárůst počtu případů od začátku března, kdy byli pozitivně testováni první lidé v Česku, byl ve čtvrtek, kdy nárůst počtu nemocných činil 205.

Prudce ale také stoupá množství provedených testů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví jich od ledna udělali zdravotníci již 11 619, z toho přes dva tisíce ve čtvrtek. V minulých dnech se testovalo kolem tisíce lidí denně, dříve to byly jen stovky. Množství provedených testů by mohlo růst i nadále, přibývá i míst, kde jsou schopni vzorky analyzovat.

Testovat nově začalo českobudějovické biologické centrum Akademie věd. Zatím jde o ověřovací testy, které centrum dělá paralelně s nemocnicí. Pokud se potvrdí, že se výsledky z obou pracovišť shodují, biologické centrum začne testovat vzorky samostatně, řekla jeho mluvčí Daniela Procházková.

Testování vzorků na nový typ koronaviru začali i vědci z Ústavu molekulární a translační medicíny při Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Další nakažení jsou mezi pražskými hasiči i obyvateli Kynic

Mezi nakaženými je i 14 pražských hasičů. Zároveň je několik desítek příslušníků městského záchranného sboru v karanténě. Ředitel HZS hlavního města Roman Hlinovský uvedl, že je nově zavřená krčská stanice. Kromě množství příslušníků v izolaci se hasiči potýkají i s docházející zásobou ochranných roušek.

„Omezili jsme styk mezi stanicemi na nezbytně nutné minimum. Intenzivně jednáme s Prahou na téma zařízení na dezinfekci vnitřních prostor, abychom mohli dezinfikovat operační středisko za provozu,“ řekl Hlinovský. Sbor podle něj čelí nejtěžší zkoušce ve své historii.

Mezi nově potvrzenými případy jsou i tři nemocní lidé z Kynic na Vysočině, řekla Alena Dvořáková z krajské hygienické stanice. Kynice jsou jednou z uzavřených obcí. Její izolaci nařídili hygienici poté, co onemocnělo několik účastníků hasičské oslavy, která se uskutečnila počátkem března. Tři lidé, u kterých se nemoc způsobená koronavirem potvrdila nyní, jsou ve věku mezi 36 a 42 lety.

Nákaza se naopak neprokázala u lékařky radiologického oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Ta měla původně pozitivní test, ale vedení nemocnice vyjádřilo podezření, že došlo k záměně vzorků. Opakované testy již vyšly negativně. Kvůli podezření, že má lékařka COVID-19, však bylo oddělení uzavřeno a jeho pracovníci skončili v karanténě. „Museli jsme rovněž přemístit pacienty, kteří byly ve styku s lékařkou na infekční oddělení,“ uvedl mluvčí Slezské nemocnice Jiří Krušina.

Pět lidí nakažených koronavirem zůstává ve vážném stavu. Nezlepšil se ani stav muže hospitalizovaného v Brně ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Mluvčí zdravotnického zařízení řekla v pátek ráno, že zůstává napojen na plicní ventilaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Předseda ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl ve čtvrtek České televizi, že nepochybuje o tom, že počet nakažených ještě výrazně vzroste. Bez zavedení dalších opatření by podle něj mohl být konečný počet nemocných až 15 tisíc.

„Jsme nachystáni kapacitou systému na 800 pacientů v kritické péči, to znamená ventilovaní a pacienti na kyslíku. Tato kapacita se dá zvýšit rezervně na 1500,“ dodal.

Čtvrtá uzdravená

Z dosavadních 833 potvrzených případů nákazy koronavirem jsou čtyři lidé, kteří se uzdravili. Již dříve potvrdily opakované testy, že známky přítomnosti mikroorganismu, který ve světě přispěl k úmrtí více než deseti tisíc lidí, již nejeví tři lidé ze skupiny v Děčíně, kde se nákaza rozšířila počátkem března.

Nyní přibyla čtvrtá uzdravená – jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. „Mám velkou radost a věřím, že počet vyléčených bude narůstat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Milion respirátorů přistál. Do Česka míří i miliony roušek

V pátek před polednem v Praze přistálo letadlo z Číny s dalšími ochrannými pomůckami – 1,1 milionu respirátorů. Na ploše Letiště Václava Havla na jeho náklad čekali hasiči s nákladními vozidly, aby zásoby odvezli do meziskladu v pardubickém Opočínku. Tam ale nezůstanou dlouho.

„Ještě dnes (v pátek - pozn. red.) bychom to chtěli rozdistribuovat do stanovených míst – aby první várka byla dovezena do jednotlivých krajů,“ podotkl zástupce velitele záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR David Kareš.

Hasiči vykládají zásoby z airbusu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Po respirátorech bude následovat v sobotu sedm milionů roušek a na pardubickém letišti očekávají jeden z největších transportních letounů vůbec, Ruslan s více než sto tunami materiálu.

Podle ministra vnitra Hamáčka (ČSSD) to bude jen začátek. „Čeká nás celá řada dalších letů. Postavili jsme letecký most. Jsem přesvědčen, že budeme z nejhoršího, co se týká ochranných pomůcek,“ uvedl. Zdravotnický materiál by podle něj měl nyní z Číny přilétat třikrát týdně po dobu asi šesti týdnů.

„Pan náměstek Prymula nám předal kalkulaci týdenní spotřeby ochranných prostředků v České republice. My jsme na to konto začali uzavírat objednávky a máme na to i letadlo,“ upřesnil Hamáček. Kromě respirátorů, roušek, ochranných obleků a brýlí by mělo v nejbližší době dorazit také půl milionu dalších rychlotestů na koronavirus.

Ministr vnitra upřesnil, že jeden let stojí přes 80 milionů korun. Letecká společnost inkasuje asi osm milionů korun, hodnotu nákladu na palubě vyčíslil Hamáček na tři miliony amerických dolarů, v přepočtu tedy přibližně 75 milionů korun.

Hamáček později na Twitteru uvedl, že doteď jeho resort utratil za ochranné pomůcky 1,5 miliardy korun. „A je to tak na dva týdny. Každý týden podle našich kalkulací bude stát skoro miliardu,“ upřesnil ministr. 

Přílet speciálu se zdravotnickými pomůckami. Následoval brífink Andreje Babiše a Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Hamáček i premiér Andrej Babiš (ANO) poděkovali po příletu prvního letadla mimo jiné čínskému velvyslanci. Čang Ťien-min, který na letiště dorazil také, zdůraznil, že se s koronavirem potýká celá planeta.

„Je odpovědností všech bojovat proti této epidemii. Čína obdržela pomoc z České republiky, když vypukla v Číně. Když vypukla tady, cítil jsem těžkosti českých lidí, zejména zdravotnických profesionálů, kteří trpěli nedostatkem ochrany,“ uvedl velvyslanec.

Vláda rozhodla, že zdravotnický materiál bude dodávat páteřním nemocnicím, záchranným službám a krajským hygienickým stanicím ministerstvo zdravotnictví. Státní i nestátní zařízení pak bude zásobovat ministerstvo vnitra. Tento resort má distribuovat také ochranné prostředky občanům.

Babiš jednal se Zemanem, ocenil jeho kontakty v Číně

Premiér Andrej Babiš v pátek večer jednal s prezidentem Milošem Zemanem. Po zhruba hodinu a půl dlouhé schůzce v Lánech na Kladensku ocenil Zemanovy kontakty v Číně. Pomohly podle něj do Česka v době epidemie koronaviru dostat ochranné pomůcky.

„Má velkou zásluhu na tom, že přednostně dostáváme materiál z Číny,“ uvedl Babiš večer. Česko má podle premiéra v Číně skvělé vztahy. „Je to vztah mezi vládou a vládou,“ doplnil.

Andrej Babiš a Miloš Zeman
Zdroj: ČTK/Twitter/Jiří Ovčáček

Českou spojkou v Číně je lobbista a někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík. V souvislosti s dodávkami zdravotnických pomůcek to ve večerním telefonátu pro ČT24 uvedl premiér Babiš, když hovořil o páteční letecké zásilce respirátorů.

„Na místě operuje pan Tvrdík, pan (ministr vnitra Jan) Hamáček potom exekuuje dodávky,“ řekl premiér. „Chtěli jsme ukázat lidem, že dodávky budou fungovat. Doufáme, že nenastane problém. Byl to důležitý signál, aby lidé věřili tomu, že ochranné pomůcky zabezpečíme,“ dodal Babiš.

Premiér také ocenil, že obyvatelé Česka jsou odpovědní, solidární a dodržují opatření vlády proti šíření koronaviru. Vyzval také, aby lidé zůstali přes víkend doma, aby se onemocnění dál nešířilo. „Toto je velmi důležitý víkend pro nás,“ zdůraznil. Podle šéfa krizového štábu Prymuly budou mít v pondělí experti data, aby mohli predikovat další vývoj epidemie.

Prymula: Pokud na chatu musíte, nestýkejte se s místními

V pátek odpoledne jednal ústřední krizový štáb. Věnoval se především systému distribuce ochranných pomůcek a jejich využití. „Chci apelovat na obyvatele, aby, pokud mají možnost, používali textilní roušky,“ vyzývá Roman Prymula. Používání jednorázových, papírových roušek je podle něj problematické, jejich opakované použití není vhodné. O zásobení textilními rouškami se podle jeho slov bude snažit i krizový štáb.

Prymula zopakoval vládní apel, aby lidé nejezdili na chaty. Pokud je to přesto nutné, měli by zůstat ve svých chatách, nestýkat se s místními obyvateli, nechodit do místních obchodů a podobně. Uzavření Prahy a jiných velkých měst by ale bylo nesmyslné, prohlásil Prymula. O zákazu vycházení by se podle něj uvažovalo až tehdy, pokud by všechno selhalo.

Prymula také uvedl, že navrhne vládě, aby zrušila slevové akce v obchodech. Podle něj to způsobuje komplikace a rozvoz letáků je zdrojem šíření koronaviru. Premiér Babiš ale večer řekl, že zákaz slevových akcí v obchodech není dobrý nápad. „Slevové akce je potřeba ponechat,“ uvedl předseda vlády.

Část roušek v Lovosicích byla součástí daru Červeného kříže

V pátek vyšlo najevo, že část roušek a respirátorů zabavených v úterý ve skladu firmy v Lovosicích v Ústeckém kraji byla součástí čínského daru Itálii. Oznámil to ministr vnitra Hamáček. Při kontrole firemního skladu v průmyslové zóně v Lovosicích objevili celníci 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů.

„Celníci v Lovosicích zabavili statisíce roušek, bohužel následné šetření odhalilo, že menší část z nich byla čínský dar Itálii. Zjišťujeme, co dělal čínský dar pro Itálii v Lovosicích, nicméně komunikujeme s oběma zeměmi a ujišťuji, že Itálie o nic nepřijde,“ uvedl Hamáček na Twitteru.

Zdravotníci by mohli bydlet v hotelích, navrhuje Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navrhl vyčlenit určitou kapacitu hotelů tak, aby bylo možné zdravotníkům poskytnout ubytování u zdravotnických zařízení, uvedl po zasedání ústředního štábu Prymula.

„Potkáváme se s tím, že zdravotníci a jejich rodiny hodnotí svoji misi, to znamená péči ve zdravotnických zařízeních, jako rizikovou a nechtějí v případě nákazy toto zavléci do svých rodin. Mohli by bydlet v hotelích u zdravotnických zařízení, přestože tady zatím tolik nákaz u zdravotníků není,“ poznamenal Prymula.

Tento model je podle něj aplikován v několika zemích v zahraničí. „Takže jsme připraveni postupovat i tímto způsobem,“ doplnil předseda štábu. Vláda už dříve omezila provoz ubytovacích služeb.

VEŘEJNÝ ŽIVOT

Otevírací hodiny pro seniory se posunuly mezi sedmou a devátou

Ve čtvrtek poprvé měli senioři nad 65 let pro sebe vyhrazené dvě hodiny na nákupy. Šlo o období mezi 10. a 12. hodinou, což se ale hned druhý den změnilo. Od pátku jde o čas mezi 7. a 9. hodinou dopoledne.

Opatření má bránit rizikové skupiny. Mimořádné opatření se vztahuje na prodejny potravin nebo drogerie. Stále ale platí, že by senioři měli zůstávat pokud možno doma a o nákup požádat někoho ze svých blízkých, případně využít organizace a dobrovolníky nabízející pomoc.

ČSSZ jen na objednání

Ačkoli období, kdy se ve školách nevyučuje a lidé musí být s mladšími žáky doma, jako by vyzývalo k návštěvě poboček České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), její ústřední ředitel František Boháček to nedoporučuje. Upozornil ostatně, že žádosti o ošetřovné bude úřad přijímat až zpětně.

Na pobočky ČSSZ by podle něj neměl chodit nikdo. Je přesvědčen, že to ani není nutné. „Snažíme se, aby si klienti mohli většinu věcí zařídit elektronicky,“ upozornil Boháček. Elektronicky podle něj nelze sepsat pouze žádost o důchod, o který však lze požádat i zpětně.

Kdo přese všechno na správu musí, nemůže na pobočku jen tak přijít. Je třeba se telefonicky objednat. 

DOPRAVA

Kolona u Lanžhota

Dálnice D2 nebyla ani v pátek prostá kolon. Kamiony sice mohou projíždět přes hranice, na nich ale probíhají kontroly. Zatímco počátkem týdne byly největší potíže před přechody do Polska, před jeho koncem zůstává problematický především přechod v Lanžhotě, kde se v pátek ráno vytvořila asi desetikilometrová kolona.

Situaci komplikuje fakt, že přechod na dálnici D2 není otevřen nepřetržitě, nýbrž jen tak, aby kamiony mířící dále do Maďarska neucpaly průjezd kolem Bratislavy. Například ve čtvrtek Slovensko lanžhotský přechod v jedenáct hodin dopoledne na několik hodin uzavřelo, kamiony byly potom odkláněny na hodonínský hraniční přechod.

Přísnější podmínky pro pendlery

Vláda ve čtvrtek zpřísnila pravidla pro lidi, kteří dojíždějí do zaměstnání přes hranice – takzvané pendlery. Mohou do zaměstnání až sto kilometrů od hranic, k tomu potřebují potvrzení od zaměstnavatele, ale nově i knížku přeshraničního zaměstnance, do které hlídky na hranicích dávají při každém průjezdu razítko.

„Knížku přeshraničního pracovníka si mohou stáhnout na internetových stránkách nebo je dostanou od policistů na hranicích,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Hovoří se ale také o tom, že by se přejíždění hranic mohlo přerušit úplně a nebylo by možné dojíždět ani do práce. K úplnému uzavření hranic pro pendlery v týdnu vyzvala jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD), která s tím, co ve čtvrtek schválila vláda, není spokojená.

Další redukce na železnici

Ministerstvo dopravy pokračuje v omezování dálkové dopravy na železnici. Po seškrtání provozu na expresních linkách z Prahy na Moravu a páteřní moravsko-slezské lince Brno–Bohumín ohlásilo také přerušení provozu expresů z Prahy do západních a jižních Čech. Linka Ex7 z Prahy do Českých Budějovic, respektive příhraničního Rybníka nebude v provozu vůbec.

Linka Ex6, která za normálních okolností spojuje Prahu jednak s Chebem, jednak s Mnichovem (po uzavření hranic s Domažlicemi), je redukována na spojení Plzeň–Cheb. „Mezi Prahou a Plzní lze použít rychlíky Berounka s upraveným jízdním řádem,“ doporučilo ministerstvo.

Rychlíky suplují zrušené expresní spoje i na dalších linkách mezi velkými městy včetně spojení Praha–Brno, Praha – České Budějovice nebo Praha – Ústí nad Labem. 

Češi se potřebují dost z Filipín nebo Peru

V zahraničí zůstává až 25 tisíc Čechů, informoval v Událostech, komentářích ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček s tím, že je snahou diplomacie dopomoct jim k návratu. „Každého dostaneme zpět. Počet Evropanů a počet Čechů, kteří jsou i ve velmi exotických destinacích, je v tisících,“ sdělil ministr s tím, že jen v ministerském monitorovacím systému je šestnáct tisíc turistů, reálná čísla mohou být o pět až deset tisíc vyšší.

Například na Filipínách je podle velvyslanectví více než 250 Čechů, kteří se nemohou dostat domů. V zemi je nedostatek potravin, uzavřely se banky a mezi sebou nekomunikují ani jednotlivé provincie. Některé hotely zavřely a hosty vykázaly na ulici. Ministerstvo zahraničí nyní intenzivně jedná o jejich repatriaci. Komplikovaná situace s nouzovým stavem zasáhla i 130 Čechů v jihoamerickém Peru, které je nyní jen obtížné dostat do metropole Lima, aby se dal efektivně zařídit jejich návrat.

„Není to v silách jednotlivých členských států, obden s kolegy z Rakouska a Německa komunikujeme, jak si vypomoci,“ dodal Petříček. Na příští týden chystá Praha repatriační let z Vietnamu a bude volná místa nabízet okolním státům, od nichž očekává v jiných případech totéž. „Požádám naše občany, aby měli trpělivost, někdy musíme najít společný letový plán.“

Petříček o Češích v zahraničí: Každého dostaneme zpět (zdroj: ČT24)
Letecká doprava do Česka se téměř zastavila, Letiště Václava Havla přijímá minimum letů
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK