Spory o použití ibuprofenu při nemoci COVID-19

V polovině března se začaly na internetu objevovat první informace o tom, že užívání některých léků může komplikovat průběh nemoci COVID-19 způsobené novým koronavirem. Mělo by se jednat především o ty, které obsahují látku ibuprofen. Vědci si nejsou jistí, jaký je vliv tohoto přípravku na nemoc, a proto zatím vyzývají k předběžné opatrnosti.

V úterý doporučil mluvčí Světová zdravotnická organizace (WHO), aby lidé s příznaky nemoci COVID-19 zatím neužívali ibuprofen. Již dříve před tímto přípravkem v souvislosti s koronavirem varoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran na sociální síti Twitter. Podle agentury AFP francouzské úřady uvádějí, že protizánětlivé léky mohou dopad viru zhoršovat.

Francouzské experty vedla k tomuto varování studie v odborném žurnálu The Lancet – jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů věnovaných medicíně.

Agentura AFP proto oslovila mluvčího WHO Christiana Lindmeiera. Podle něj zdravotní odborníci WHO tento problém intenzivně studují. „Mezitím doporučujeme pro vlastní léčbu používat raději paracetamol, a ne ibuprofen. Je to důležité,“ uvedl expert WHO. Dodal, že pokud byl ibuprofen předepsán lékaři, je to v pořádku, doktoři vědí, co dělají, a o těchto komplikacích by měli vědět.

18. března se WHO vyjádřila oficiálně: „Nejsme si vědomí žádných negativních účinků ibuprofenu, kromě těch známých, jež omezují jeho používání u některých skupin obyvatelstva. WHO nemá informace o žádných klinických ani velkých studiích o tomto tématu.“

Co říkají vědci

Nejnověji se k tomuto problému vyjádřili lékaři v odborném časopise British Medical Journal. V něm potvrdil profesor Jean-Louis Montastruc, že francouzští vědci upozorňují na problémy ibuprofenu u pacientů s respiračními nemocemi už přibližně rok. Stejný názor má i britský lékař Paul Little, podle něhož „existují kvalitní důkazy o tom, že komplikace dýchacího ústrojí a respirační infekce jsou častější, pokud se používají léky typu NSAID“.

Little uvedl, že tato zjištění vycházejí ze dvou studií a že použití paracetamolu vede k menšímu množství komplikací.

Virolog Ian Jone z univerzity v Readingu zase popsal, že protizánětlivé účinky ibuprofenu mohou oslabit imunitní systém, což může zpomalit proces léčby.

Charlotte Warren-Gashová, specialistka na exotické choroby, dodává: „U COVID-19 je zapotřebí dalšího výzkumu, co se týká dopadů léčiv NSAID na osoby s různými zdravotními problémy. Do té doby je lepší léčit symptomy jako horečku a bolest v krku raději nejprve paracetamolem.“

Nemoc je ale složitá, zejména v dopadu na lidský imunitní systém. V Číně se totiž zase například jiný přípravek proti zánětům (tocilizumab) podává pacientům, kteří trpí velmi těžkým průběhem nemoci COVID-19 s řadou komplikací – a také v Itálii má podle časopisu BMJ řada lékařů s touto léčbou dobré zkušenosti.