Prezident Zeman v projevu vyzval k odvaze. Poděkoval Číně za pomoc a ocenil dobrovolníky

Události: Prezident Zeman v projevu vyzval k odvaze (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman vyzval občany v souvislosti s šířením nákazy způsobené novým typem koronaviru k odvaze. Lidé nemají epidemii koronaviru zlehčovat, ale zároveň ani propadat panice a strachu, uvedl v předtočeném projevu v televizi Prima. Pozornost mají věnovat radám odborníků. Prezident poznamenal, že nelze v nejbližších dnech vyloučit první smrtelné případy. Zároveň ale poukázal na první uzdravené.

Prezident připomněl svá předchozí písemná prohlášení ke koronaviru, která zveřejnil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podpořil v nich vládní opatření a varoval před panikou. „Od té doby se stalo to, že počet nakažených se výrazně zvýšil a nelze v nejbližších dnech vyloučit ani první smrtelné případy. Na druhé straně jsou už i první případy uzdravených,“ upozornil.

Vyzval proto, aby se lidé vyhnuli dvěma extrémům. „Ten první spočívá v tom, že tuto epidemii budete zlehčovat,“ řekl. Za druhý extrém považuje, když lidé propadají panice a strachu. „Už minule jsem říkal, že strach nás oslabuje, a chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze,“ zdůraznil.

Zeman vyzval opozici, aby podporovala opatření vlády

Prezident připomněl víkendové setkání svého expertního týmu v Lánech, kde mu bylo řečeno, že největším problém v boji s koronavirem je výrazný nedostatek zdravotnických prostředků. „Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků,“ řekl.

Připomněl také svůj výrok jako premiéra z doby hospodářské krize, že když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám. Vyzval opozici, aby podporovala opatření vlády. Pokud toho není schopna, má „alespoň po dobu karantény“ mlčet.

Lidé si podle něj nemají příliš všímat „poštěkávání a vřeštění“ novinářských komentátorů, protože „píší o všem, a nerozumí ničemu“. O to větší pozornost by měli věnovat radám odborníků, které jim mohou pomoci.

„Nesmírně vítám spontánní aktivity dobrovolníků, kteří se sdružují, aby pomohli svým spoluobčanům, ať už jde o pomoc důchodcům nebo rodinám s dětmi, které nemá kdo hlídat, případně pomoc mediků v nemocnicích a podobně,“ uvedl Zeman.

Zároveň poznamenal, že herci, z nichž někteří si stěžovali, že kvůli opatřením proti koronaviru přicházejí o práci, by měli navštívit domovy důchodců a „přinést tam trochu radosti“. Návštěvy v těchto zařízeních jsou však kvůli opatřením proti koronaviru zakázány.

„Přál bych vám, abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, abychom pomáhali jeden druhému a abychom dokázali v této těžké době svoji lidskost,“ dodal Zeman. Na obličeji při projevu neměl roušku.

Prezidentův projev ve čtvrtek večer odvysílala televize Prima, předtočen byl v Lánech ve středu dopoledne.

Opozici vadí, že Zeman doprovodil výzvu k jednotě útoky

Předseda ODS Petr Fiala po projevu prezidenta uvedl, že opozice podporuje rozumná opatření vlády, nebude ale mlčet a jen přihlížet zmateným krokům. Fiala ocenil Zemanovu výzvu, aby občané nepropadali panice, ale ani nepřistupovali k pandemii lehkovážně. „Je mi ale líto, že i v takovéto situaci musíme vyslechnout napadání opozice, médií nebo herců,“ konstatoval.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš je rád, že si i prezident všiml nedostatku zdravotního materiálu. „Upozorňujeme na něj už od ledna. Jako opozice komunikujeme s ministerstvy a některé naše návrhy bere vláda za své. Pan prezident de facto řekl, že má opozice mlčet. To Piráti hrubě odmítají,“ uvedl Bartoš. Konstruktivní kritika je podle něj nejúčinnější nástroj, jak pomoci lidem v Česku.

Šéf lidovců Marian Jurečka s prezidentem souhlasí v tom, že je třeba se snažit o maximální jednotu. „Čekal jsem větší sounáležitost s tisíci lidmi, co v těchto dnech šijí roušky a dodávají je tam, kde jsou potřeba,“ uvedl. Dělají to podle něj například i herci v Olomouci. „Šijí i pro zdravotníky, tak mi rýpnutí do herců přišlo zbytečné,“ dodal.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zalitovala, že v nynější kritické situaci není prezidentem člověk, který umí spojit národ. „Mluví pokrytecky o tom, že musíme táhnout za jeden provaz a svými výroky dělá přesný opak,“ prohlásila.